Народното събрание отхвърли предложение на ДПС при извънредна епидемична обстановка

...
Народното събрание отхвърли предложение на ДПС при извънредна епидемична обстановка
Коментари Харесай

Парламентът отказа да спаси ДПС от закриване

Народното заседание отхвърли предложение на Движение за права и свободи при изключителна епидемиологична конюнктура да не текат периодите, в които политическите партии би трябвало да организират конгресите си. Предложението на партията на Ахмед Доган обаче не е техническо, а цели отбягване на съществени проблеми за Движение за права и свободи.
Както сочи една от алинеите на член 40 от Закона за политическите партии Софийският градски съд постановява разформироване на политическа партия, когато тя не е провеждала плануваните в устава съвещания на висшия й орган повече от два поредни пъти, само че не по-малко от един път на 5 години, и не е показала в съда за регистриране състава на новото управление. Решението на съда се постановява по иск на прокуратурата.

С претекст, че поради противоепидемичните ограничения сега партийни конгреси не могат да се организират, защото има възбрана за събиране на повече от 30 души на едно място, през днешния ден депутатът Хамид Хамид изиска периодите тъкмо по член 40 от закона да не текат по време на изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура, само че Народното събрание отхвърли концепцията му.

Заради ковид Движение за права и свободи отсрочва избора на нов водач от 26 април т.г. до в този момент. Последната национална конференция на партията, която е неин висш орган и избира ръководител и управление - Централен съвет, бе на 24 април 2016 година, а съгласно устава й този орган би трябвало да заседава на три години. Мандатът на водача Мустафа Карадайъ към този момент е изминал, само че упованията са той да бъде избран отново.

Според в този момент настоящите текстове от Закона за политическите партии, в случай че конференцията не заседава до 24 април 2021 година, Движение за права и свободи попада в догадка, в която съдът да постанови разпускането й.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР