Народното събрание отхвърли искането на БСП да освободи предсрочно председателя

...
Народното събрание отхвърли искането на БСП да освободи предсрочно председателя
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха искането на БСП за освобождаване на шефа на КЕВР

Народното събрание отхвърли настояването на Българска социалистическа партия да освободи предварително ръководителя на КЕВР Иван Иванов. Решението беше взето с гласа 63 " за ", 125 " срещу " и 3 " въздържал се ". Извън Българска социалистическа партия нямаше нито един народен представител, дал своя вот в поддръжка на оставката на Иванов, а от ГЕРБ имаше 1 въздържал се.


Причината за гнева на левицата е, че енергийният регулатор е оставил без внимание импортираната при него подписка , събрана от Българска социалистическа партия, в която се показва, че комисията би трябвало да попречи на договорката сред ЧЕЗ и " Инерком ". Интересен аспект за подписката е, че някогашният икомически и енергиен министър от кабинета " Орешарски " и сегашен червен народен представител Драгомир Стойнев не отговори на пряк въпрос дали се е подписал . В Българска социалистическа партия считат, че става дума за отвод да се извърши Законът за енергетиката, съгласно последните промени в който на регулатора бяха дадени пълномощия да се произнася по покупко-продажби с сдружения, чиято активност управлява. Иванов от своя страна изясни, че консултациите с адвокати са посочили, че не може комисията да взима връзки по въпросната подписка , още повече че с нея се изисква взимането не на решение, а на несъмнено решение.

Българска социалистическа партия стимулира настояването си и с това, че съгласно партията Иван Иванов няма желание да съблюдава Закона за енергетиката. Само че депутатът от ГЕРБ и някогашен ръководител на АЕЦ " Козлодуй " Валентин Николов уточни, че на закрито съвещание на енергийната комисия с присъединяване на депутати от Българска социалистическа партия е реализирано единодушие, че измененията в действителност не може да бъдат изпълнени от КЕВР, тъй като няма критерии за това - нещо, което Иван Иванов неведнъж е казвал. Член на енергийната комисия от страна на Българска социалистическа партия е Таско Ерменков , който не беше измежду подписалите настояването за оставката на Иванов. По информация на Actualno.com Ерменков евентуално не е бил на съвещанието на групата, по тази причина не бил подписал, само че не е ясно за какво не е бил там.

Иванов оглави регулатора през април 2015 година с петгодишен мандат. Повече за дебата в Народното събрание прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР