Народното събрание освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир

...
Народното събрание освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир
Коментари Харесай

Парламентът освободи управителя на НЗОК Станимир Михайлов

Народното събрание освободи шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов.

 

Решението беше взето със 116 гласа " за ", " срещу " - 56 от " Продължаваме промяната - Демократична България ", без въздържали се.

 

Точката за предварително преустановяване мандата на шефа на НЗОК по отношение на подадена оставка от Станимир Михайлов от 1 декември 2023 година беше включена за разглеждане по предложение на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

 

В хода на дебата депутатът Васил Пандов заяви, че Станимир Михайлов е отдръпнал своята оставка и такова заявление е било подадено в деловодството на Народното събрание. 

 

Това заявление за отдръпване на оставката е импортирано от помощник на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), разкри проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. Той разяснява, че след Живко Коцев, Станимир Михайлов е вторият " пудел на каишка ", който, откакто си е подал оставката, я отдръпва.

 

По предложение на Мирослав Иванов от ПП-ДБ в зала беше позволен шефът на НЗОК Станимир Михайлов. Решението бе взето със 102  гласа " за ", " срещу " - 94, и четирима " въздържал се ". Но думата не бе му дадена. Нека господин Михайлов да участва в зала на дебата, добави Желязков.

 

От " Продължаваме промяната - Демократична България " желаеха да бъде гласувана и оставката на подуправителя Момчил Мавров (подкрепен от ГЕРБ), който я подава през декември дружно с Михайлов, само че по този начин и не беше вкарана в дневния ред.

 

След освобождавеното на Михайлов, шеф на Касата ще бъде подуправителят проф. Момчил Мавров, защото неговата оставка не е предмет на разискване през днешния ден.

 

Припомняме: Станимир Михайлов беше определен за управител на НЗОК на 29 юли 2023 година. Той бе единственият претендент за поста, а неговата номинация беше издигната от парламентарната група на ПП-ДБ. На 1 декември шефът и подуправителят подадоха в Народното събрание своите оставки.

 

" Продължаваме промяната-Демократична България " ще сезира Конституционния съд допустимо ли е Народното събрание да освободи някого, който не желае да бъде освободен, без никакви други претекстове ". Това съобщи Васил Пандов след изявлението на Михайлов.


Той попита какво постанова това бързо почистване на управлението на НЗОК и поемането ѝ еднолично от подуправителя, излъчен от ГЕРБ. " Законът за здравното обезпечаване беше променен, тъй че шефът и подуправителят да имат съвместен баланс на пълномощията, т.е. съвместен надзор. Този надзор не удовлетворява сътрудниците от ГЕРБ и Движение за права и свободи ", разяснява Пандов.


По-рано по време на дебата в зала, Георги Свиленски от Българска социалистическа партия попита за какво 9 месеца оставките и на двамата не бяха вкарани в дневния ред на Народното събрание. " Защо в последните дни на Народното събрание стартира едно отдръпване на оставки. Г-н Ангелов попита кой принуди Станимир Михайлов да си отдръпна оставката. Аз задавам различен въпрос: Кой принуди шефа и подуправителя да си подадат оставката? ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР