Народното събрание остави в петък без защита от съдебно преследване

...
Народното събрание остави в петък без защита от съдебно преследване
Коментари Харесай

Няма защита за гражданите, които се борят с корупцията

Народното събрание остави в петък без отбрана от правосъдно гонене подателите на сигнали за корупция. Занапред няма да има значение дали сигналите за корупция по върховете на властта са основателни или не, всеки подал сигнал може да стане обект на дело за непозволено увреждане. Това значи дефинитивно признатото предложение на “Обединени патриоти “ в антикорупционния закон. То беше подкрепено от Движение за права и свободи и в последна сметка със 70 гласа “за “, 4 “против “ и 41 “въздържали се “ мина през пленарна зала.

ГЕРБ поддържаше първичния вид на плана, който предвиждаше, че подателят на сигнал за корупция или спор на ползи не може да търпи неподходящи последствия. Това означаваше, че целта на сигнала нямаше да има право да заведе гражданско дело против подателя. Тази отбрана беше изключително значима, с цел да няма боязън в дейните жители от правосъдна свада след това. Още повече, че ръководещите взеха решение, че анонимните сигнали за корупция няма да се ревизират.

Сега обаче подателите на сигнали би трябвало да се разпознават с тритеси имена, ЕГН, адрес, телефон, факс и електронен адрес. И ще чакат в боязън дали някой няма да реши да им заведе дело, което може да ги разори.

Скандалното при гласуването бе, че в пленарната зала участваха по-малко от половината депутати от ГЕРБ, макар партията счита закона за основен. Те нямаха никакъв късмет да наложат политическото си решение при съпротивата на съдружните си сътрудници и Движение за права и свободи.

Делото за непозволено увреждане нормално е за суми сред 10 хиляди и 100 000 лв.. В рамките на това произвеждане съдът има право да наложи запор на имуществото на ответника, с цел да подсигури желае на ищеца по делото. Това би отказало всеки от концепцията да подава сигнали, поради обстоятелството, че жителите нямат никакво доверие на страната, че желае да се бори с корупцията по върховете на властта.

След това гласоподаване антикорупционният закон стартира да наподобява от ден на ден като оръжие за политическа принуда, тъй като жителите към този момент са изцяло изключени от битката с корупция. Ръководството на комисията ще се назначава от ръководещите и ще се освобождава с нормално болшинство. Това води до основателни подозрения, че комисията ще е подвластна от мощните на деня. На фона на неналичието за отбрана за подателите на сигнали, Народното събрание обезпечи цялостна отбрана за противозаконни дейности от страна на антикорупционната комисия.

Остава подслушването

Извън това антикорупционният закон провокира големи опасения поради опцията да се подслушват политици и редови жители, без даже да е нужно да има данни за закононарушение. Ако целта на следенето е политик или магистрат, задоволително е съществуване на сигнал, че някой е забелязан с прекомерно скъпа кола или часовник. Това ще е допустимо и при разминаване на приходи и имущество в размер на 20 000 лева В момента законовото условие е най-малко да има повдигнато обвиняване за осъществено закононарушение.

Употребата на специфични разследващи средства (СРС) също става допустима и против редовите жители посредством гражданския развой за конфискация на имущество.

Концепцията на ГЕРБ планува сливане на няколко разнообразни структури под шапката на единната антикорупционна комисия. В нейното ядро ще влязат Комисията за конфискация, Комисията за битката с спора на ползи и дирекцията за ДАНС за битка с корупцията.

Проектозаконът позволява всеки жител да може да подаде сигнал за корупция или спор на ползи против лице от върховете на властта. Това води до опция да се подслушва в границите на гражданския развой, който задава разпоредбите за конфискацията. Ще може да се подслушва и по подозрение за спор на ползи, където процедурите са по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Според българската конституция, както и съгласно всички интернационалните стандарти и конвенции, използването на СРС и намесата в персоналния живот са възможни само за разкриването на тежки закононарушения. Това се прави единствено по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Гаранти са спазването на правата на жителите са съдът, прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, които работят по строго формалните правила на Наказателно-процесуален кодекс. Сега ръцете на новата комисия се развързват за необмислено подслушване, стига някой арбитър да недогледа някое искане или да бъде " стимулиран " да недогледа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР