Народното събрание одобри на второ четене предложенията на доц. Васил

...
Народното събрание одобри на второ четене предложенията на доц. Васил
Коментари Харесай

Окончателно: Подуправителят на НЗОК със същите правомощия като управителя

Народното заседание утвърди на второ четене предложенията на доцент Васил Пандов от ПП-ДБ и проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, с които НЗОК се снабдява на процедура с втори шеф, наименуван подуправител.

Припомняме, измененията в Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО) бяха импортирани преди месеци, когато поради освобождението на тогавашния шеф на НЗОК проф. Петко Салчев имаше заплаха в НЗОК да се получи управнически вакуум. Тогава депутатите одобриха незабавни нормативни промени, които дадоха опция на подуправителя на НЗОК да извършва пълноценно функционалностите на шеф при неналичието на подобен, а в това време в Народно събрание бяха импортирани и оферти за допълнения в ЗЗО, с които функционалностите на подуправителя на практика се изравняват с тези на шефа, започвайки от това, че той също ще бъде избиран от Народното събрание, и свършвайки с пълномощията му.

Вчера тези текстове бяха признати от Комисията по опазване на здравето в Народното събрание, а през днешния ден бяха импортирани като спомагателна точка в дневния ред на съвещанието на депутатите в зала.

Дискусия по текстовете съвсем нямаше, като главно по тях се изрекоха трима депутати от обединения, които обявиха, че няма да поддържат измененията. Георги Георгиев от „ Възраждане “ съобщи, че измененията се вършат поради „ смазката на сглобката “ и защото шефът на НЗОК бил определен от ПП-ДБ, „ сглобката “ желала подуправителят да е от ГЕРБ-СДС, с цел да могат да се управляват.

С надалеч по-приемлив за институцията Народно заседание изказ проф. Андрей Чорбанов от „ ИТН “ на процедура изрази съвсем същото, като добави, че не намира логичност Народното събрание да избира подуправителя на Касата. „ Както не избираме зам.-министрите на министъра на опазването на здравето, не виждам логичност да избираме заместника и на шефа на НЗОК “, сподели той. Проф. Чорбанов съобщи още, че съгласно него мандатът и на шефа, и на подуправителя е прекомерно дълъг и „ би трябвало да има опция за по-чест надзор на активността “ и на двамата.

Георги Гьоков от „ Българска социалистическа партия за България “ също съобщи, че групировката няма да поддържа измененията, тъй като се нарушава субординацията в администрацията, като се основава служба подуправител на НЗОК, безусловно самостоятелен от шефа и с неразбираеми съответни пълномощия. „ Ясно е, че се прави единствено конюнктурно поради проблемите от преди време, които решавахме на пожар и ръководещите взеха решение, че ще решат бъдещи проблеми. С тези оферти обаче сътворяваме повече проблеми на Здравната каса, в сравнение с решаваме. Недопустимо е да се прави законодателство по този метод – не да гледаме в бъдещето, а да реагираме на съответен проблем “, разяснява той и установи, че от целия законопроект Българска социалистическа партия може да поддържа единствено заглавието.

В опит да отбрани текстовете, Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС съобщи, че в огромни корпорации постоянно се назначават по двама шефове или двама шефове. „ Това е така наречен „ принцип на четирите очи “, сподели той и съобщи, че не е неприятно тази процедура да бъде възприета и у нас.

В последна сметка предложенията бяха признати дефинитивно от депутатите и първият избор на подуправител на НЗОК ще се състои до два месеца след обнародването на новите текстове в „ Държавен вестник “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР