Народното събрание (НС) одобри кандидатурата на Станислав Тодоров за председател

...
Народното събрание (НС) одобри кандидатурата на Станислав Тодоров за председател
Коментари Харесай

КЕВР вече има нов шеф, ерата Иванов приключи

Народното събрание (НС) утвърди кандидатурата на Станислав Тодоров за ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), както и тази на Благой Голубарев за нов член на регулатора.

Те идват в подмяна на Иван Иванов и Евгения Харитонова, чиито мандати изтекоха още при започване на 2020 година.
 След чоп двама от КЕВР си отиват, само че не напълно
След чоп двама от КЕВР си отиват, само че не напълно

Трима остават на поста си

Станислав Тодоров сега е заместник-министър на енергетиката. Завършил е право в Софийския университет (СУ), след което магистратура в Централноевропейския университет в Унгария. Има 9 години мениджърски опит в бранш енергетика, като е работил в " AES Марица Изток 1 " Гълъбово. Бил е лидер на листата на " Да, България " в Стара Загора през 2017 година.

Благой Голубарев е енергиен специалист от квотата на " ИТН ". Той е електроинженер със компетентност електрически мрежи и системи. Има над 39 години стаж в енергетиката с опит в преноса, разпределението и търговията на електрическата сила и природния газ. Участвал е в построяването, въвеждането и употребата на енергийни обекти - подстанции, електропроводи, станция за компресиран природен газ, газоразпределителни мрежи.

По създание спор по кандидатурите бе воден главно от ГЕРБ , които предстоящо се оповестиха срещу номинациите. Неколкократно желаеха Тодоров и Голубарев да показват сами кандидатурите си, само че това не бе почетено.

Според някогашните ръководещи Тодоров не отговарял на условията по закон, с цел да оглави КЕВР, тъй като имал непълен стаж.

" Двамата претенденти наподобяват доста неравностойни. Кандидатът за член по документи наподобява има в пъти повече подготовка, от претендента за ръководител. Кандидатът за ръководител настояват, че има стаж на управителна служба, според изменението в Закона за енергетиката. В биографията му е казано, че в продължение на няколко години в огромно енергийно дружество е бил управител - с това разбиране се борави много необятно в Западния свят. Мениджърът в западна компания не е началник, самият аз съм работил в западна компания ", сподели Радомир Чолаков от ГЕРБ.
 След като прочете новините, КЕВР реши да ревизира газовите покупко-продажби от последните дни
След като прочете новините, КЕВР реши да ревизира газовите покупко-продажби от последните дни

Работна група задълбочено ще проучва и ще рапортува

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова пък в прав текст съобщи, че Тодоров не дава отговор на условията по буквата по закона. " Мога да потвърдя, че господин Тодоров е работил в AES, тъй като в като министър съм се виждала с него. Това, обаче, което се изисква в закона - претендентът да е работил 5 години в сдружение лицензиант по Закона за енергетиката, не е изпълнено ", сподели тя, като уточни, че Тодоров е работил за дъщерни компании, които не са лицензианти.

От ГЕРБ акцентираха още и обстоятелството, че претендентите за ръководител и член на КЕВР били подали заявките си за кандидатстване по остарелия Закон за енергетиката на 26 януари, а промени в него били признати на 1 февруари. Това може да докара до тежки юридически последици, считат ексуправляващите, а актовете на КЕВР можело да бъдат елементарно оспорвани в съда.

Комисията по енергетика, провела се във вторник, единомислещо е гласувала допустимостта на претендентите, отвърна представителят на ръководещата коалиция от " Продължаваме промяната " Владимир Табутов. " Оставам с усещането, че още веднъж търсите медийна сензация, откакто през вчерашния ден на изключителната комисия, която направихме, за жалост на сътрудниците не се откри теле под вода. Комисията бе единомислеща за допустимостта, това елементарно може да се ревизира ", изострен бе националният представител.

" Неадекватни сте, безусловно несъответстващи. Да, през вчерашния ден не се бяхме срещнали с новите обстоятелства, през днешния ден се запознахме. Самите вие сте неспокойни ", отвърна Тома Биков от ГЕРБ, заявявайки, че от партията оттегляли поддръжката си за двамата претенденти, която са дали през вчерашния ден в енергийната комисия. " Ти не знаеш? Аз също не знам - само че води ме, води ме натам! ", цитира стих на Елисавета Багряна в поддръжка на тезата си острието на ГЕРБ

От Движение за права и свободи пък на собствен ред още веднъж съзряха дългата ръка на " енергийно-медийния олигарх " Иво Прокопиев, поради чиито ползи се назначавали Тодоров и Голубарев. " Защо не визиите Тодоров, който е бил лидер на листата ви в Старозагорска област? ", попита Станислав Атанасов от придвижването.
 Иван Иванов: КЕВР оферираше нулево повишаване на тока, Народно събрание го отхвърли
Иван Иванов: КЕВР оферираше нулево повишаване на тока, Народно събрание го отхвърли

Бойко Рашков се държи като прокурор…

" Няма да встъпвам в този спор, само че ще ви запитвам нещо. Добре, ще ги изберем тези двама претенденти, живот и здраве. Добре де, само че в случай че преценим след това, че те не работят в полза на българските жители, какво ще ги вършим 5 години, сътрудници? ", попита от своя страна Петър Петров от " Възраждане ".

В последна сметка след многократните подканвания след близо 2 часа Тодоров също взе думата. " Няма да взема отношение по съответните тематики за допустимостта ", сподели той, като добави, че опитът му е съответстващ и по тази причина счита кандидатурата си за подобаваща. Представи и в резюме професионалната си биография, основна част от която било ръководството на контракти за сумарно 300 милиона евро. " Винаги съм се употребил с доверието на изпълнителните шефове на сдружението, в което съм работил, че ръководя добре парите и потребностите на бизнеса ", похвали се Тодоров.

Нито КЕВР, нито Министерството на енергетиката дефинира цените на енергийните запаси заради това, че има свободен пазар, привързан с всички останали прилежащи нам пазари, а ролята на регулатора е да изяснява логиката на образуване на цените и да вкара ясни и транспарантни правила, добави той. " Да създадем по този начин, че слънчеви паркове да не се строят от доближени на държавното управление, а да създадем по този начин, че всеки да може да постави панели на своя покрив. "

Той очерта визията си по този начин: " КЕВР да не е пазач на участниците на пазара, а да е мотор на смяната. С даване на информация, с приемане на нови правила, с променяне на тези правила, когато се постанова. Така че и изпълнителна, и законодателна власт, и регулатора, да насочи пазарните участници в посоката, която да ни помогне да преминем в тази съвременна енергетика ".

" Няма да върша съответни мнения на съответни ваши изказвания, господа народни представители. Исках единствено да изляза на трибуната, с цел да видите какъв човек стои пред вас и да ви вдъхна убеденост, в случай че мога, за това, че регулирането на цените е в от малко малко сигурни ръце ", приключи той.
 Росица Кирова недоумява за какво властта желае да смени КЕВР
Росица Кирова недоумява за какво властта желае да смени КЕВР

Парламентарната група към момента няма да внесе избор на съмнение

В последна сметка кандидатурите бяха признати с гласовете на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". " За " гласоподаваха 128 народни представители, 13 бяха срещу, а въздържали се нямаше.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР