Народното събрание не прие правна възможност за поставяне на автомати

...
Народното събрание не прие правна възможност за поставяне на автомати
Коментари Харесай

НС реши: Няма да поставят автомати с лекарства в селата без аптеки

Народното заседание не одобри правна опция за слагане на автомати за продажба на медикаменти в обитаеми места, в които е открит дефицит на аптеки. Днес народните представители разгледаха и одобриха на първо четене един от двата законопроекта за изменение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина.

Първият законопроект за допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина е импортиран от Костадин Костадинов от „ Възраждане “. С него се цели обезпечаването достъпа на популацията до лекарствени артикули във всички области, общини и обитаеми места и на работещи аптеки, в това число денонощни. В обитаемоте места, в които е открит дефицит на аптеки, се основава правна опция да бъдат сложени автомати за продажба на лекарствени артикули, съгласно регулацията на настоящата нормативна уредба за тази съответна активност.

Той бе отритнат в пленарна зала като “за ” гласоподава 1 народен представител от ГЕРБ-СДС, 36 депутати от “Възраждане ”, 12 депутати от Българска социалистическа партия и 9 депутати от Има Такъв Народ. “Против ” гласоподаваха 4 депутати от ПП-ДБ и 25 депутати от Движение за права и свободи. “Въздържал се ” гласоподаваха 2 депутати от ГЕРБ-СДС и 44 депутати от ПП-ДБ.

Вторият законопроект за изменение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина е импортиран от Лъчезар Иванов, Деница Сачева, Валери Лачовски и Костадин Ангелов от ГЕРБ. Той цели повишение проследимостта на наличните количества лекарствени артикули на територията на страната от страна на държавните институции и основаване на опция за ограничение на съществуващите не положителни практики за нерегламентиран успореден експорт, който е установен в редица отчети на разнообразни държавни институции. Според вносителите с препоръчаните промени ще се сътвори опция за превъзмогване на съществуващите проблеми с лекарствоснабдяването на територията на страната, за понижаване броя на лекарствените артикули, които липсват на българския фармацевтичен пазар и ще подсигурява обезпечаването на своевременен достъп на българските жители до нужните им лекарствени артикули. Той беше подсилен единомислещо от 177 депутата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР