Народното събрание не може да продължи своята работа, ако не

...
Народното събрание не може да продължи своята работа, ако не
Коментари Харесай

Парламентът блокира държавата

Народното заседание не може да продължи своята работа, в случай че не избере ръководител. Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. доктор Пламен Киров, началник на катедра „ Конституционноправни науки “ в СУ „ Свети Климент Охридски “.

„ Конституцията е безапелационна, че на първото съвещание на Народното събрание би трябвало да бъде излъчен ръководител и по-късно да продължи конституционирането му с избирането на заместник-председатели, вероятно продължение на действието на правилника за организация на активността на Народно събрание, регистрация на парламентарните групи, изработването на нов устав, основаването на непрекъснати и краткотрайни комисии.

Това са детайли от конституционирането на Народно събрание. Те не могат да продължат да се правят като действия, като юридически актове, без да се избере ръководител на Народно събрание “,

съобщи проф. Пламен Киров. Той акцентира, че най-възрастният народен представител не може да реализира управлението на тези действия.

В същото време проф. Киров съобщи, че в случай че не бъде определен ръководител, няма да станем очевидци на най-краткия парламент в историята. „ Няма съображение за разформироване на Народното събрание. Той не може да бъде разхлабен от президента, тъй като не е съумял да избере ръководител “, акцентира юристът.

Той съобщи, че неналичието на определен ръководител ще се отрази на конституционната процедура за връчване на мандат за сформиране на държавно управление.

„ На процедура неналичието на ръководител осуетява регистрацията на парламентарните групи. Докато не се записват парламентарните групи, президентът не може да стартира съвещания по член 99 от Конституцията “, сподели проф. Киров. Член 99 гласи, че „ президентът след съвещания с парламентарните групи

разпорежда на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, да сформира държавно управление “.

Според проф. Киров в момента наблюдаваме измерване на силите сред партиите. „ Става дума за парламентарна тактичност, всеки държи на своето. По-умният отстъпва в разногласието и затова сме обречени да ни ръководят простаци “, безапелационен е той.

Някоя от партиите би трябвало да направи компромис и да надмогне егото си.

„ Ако тази обстановка продължи една седмица, това ще се отрази на идващите предварителни парламентарни избори. 10% изборна интензивност. Тогава да отидат да приказват от името на народа. Най-накрая ще се появи от нищото някаква партия и ще изпрати на политическото сметище всички тези, които сега са в Народното събрание “, предизвести проф. Пламен Киров.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР