Народното събрание на първо и второ четене промени в Закона

...
Народното събрание на първо и второ четене промени в Закона
Коментари Харесай

Народното събрание прие промени в Закона за здравето

Народното заседание на първо и второ четене промени в Закона за здравето, свързани с лекуването на редки болести. Измененията, импортирани от Кирил Петков ( ”Продължаваме смяната – Демократична България “) и група народни представители, бяха подкрепени единомислещо и на двете гласувания, оповестява.

Промените плануват лекуването на редки болести с лекарствени артикули и диетични храни за специфични медицински цели, почнало преди навършване на 18-годишна възраст на пациента, да продължава да се заплаща със средства от държания бюджет и след пълноправие до привършване на лекуването. Според вносителите по този метод ще се подсигурява достъпът до лекуване и ще се обезпечи неговата непрекъснатост за тези пациенти, без значение от тяхната възраст, оповестяват от Народното събрание.

Народното събрание одобри на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които се дава опция за облекчена административна тежест против банкова гаранция от 1 млн. лева в интерес на Националната организация за приходите. Измененията са импортирани от Божидар Божанов („ Продължаваме промяната-Демократична България “) и група народни представители.

С измененията се дава правна опция за лицата, които авансово са дали обща банкова гаранция в размер, не по-малък от 1 000 000 лева, да се понижи административната тежест във връзка с упражнявания от Национална организация по приходите фискален надзор, обвързван със артикули с висок фискален риск посредством редуциране на времето, належащо за осъществяване на контролните дейности или инспекции по отношение на придвижването на артикули с висок фискален риск - при приемане, разтоварване и освобождение на транспортираните артикули.

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за Търговския указател на юридическите лица с нестопанска цел. Според признатите текстове Агенцията по вписванията неотложно обезпечава посредством системата за взаимно свързване на регистрите даването на безвъзмездна информация по отношение на вписването, надлежно закриването на клон на задгранично лице, както и по отношение на компанията, правната форма, регистрационния номер, седалището, представителството, управителните и контролните органи, започването или прекратяването на произвеждане по разпродажба, оповестяването в неплатежоспособност и заличаването от регистъра и данни по отношение на оповестените актове на вписано в комерсиалния указател сдружение.

Народното събрание гласоподава на второ четене промени в Закона за Европейската заповед за следствие. Те плануват лицата, чиито персонални или имуществени права са директно и директно наранени от осъществяването на Европейската заповед за следствие, да могат да апелират материалноправните учредения за нейното издаване в 14-дневен период от датата на узнаване за осъществяване на действието по следствие или правосъдното следствено деяние пред съответния първоинстанционен съд, когато заповедта е издадена в досъдебното произвеждане, и пред съд, който я е издал - в правосъдното произвеждане.

Парламентът утвърди на второ четене законопроект за одобрение на съглашението за присъединяване на Република България в Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Украйна с непринуден финансов принос в размер 60 000 евро (117 350 лева). Споразумението е подписано посредством замяна на писма от 17 и 21 август 2023 година

Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Украйна е публично оповестена по време на годишната министерска среща на Организацията, извършена на 7 и 8 юни 2023 година в Париж, като задачата е да подкрепи напъните на страната в процеса на промени по пътя ѝ към участие в Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, се показва в отчета на парламентарната комисия по външна политика.

Програмата надгражда и доразвива Плана за деяние на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Украйна, който се ползва от 2015 година Периодът на осъществяване на Програмата е четири години. Дейностите и ограниченията, заложени в нея, са на обща стойност 16,5 млн. евро за целия четиригодишен интервал. Предвижда се финансирането да бъде напълно с доброволни вноски от страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, претенденти за участие и сътрудници, които имат предпочитание да я поддържат.

Народното събрание одобри на първо четене два законопроекта за промени в Закона за железопътния превоз. Единият законопроект е импортиран от народния представител Димитър Найденов („ Продължаваме промяната – Демократична България “), а вторият – от Министерски съвет.

Законопроектът, импортиран от народния представител Димитър Найденов, основава опция за запазване на електронен притежател на пътния лист на локомотива, удостоверението за спирачната маса на влака, бордовият дневник на локомотива и разписанието на влака. Законопроектът с вносител Министерския съвет планува промени, свързани с стимулирано мнение на Европейската комисия по процедура за нарушаване на България при транспониране на европейска инструкция за отваряне на пазара на вътрешни услуги за железопътни пътнически транспорти и ръководството на железопътната инфраструктура.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР