Народното събрание може да променя и допълва всички разпоредби на

...
Народното събрание може да променя и допълва всички разпоредби на
Коментари Харесай

Кой предлага и как се приемат промени в Конституцията?

Народното заседание може да трансформира и добавя всички разпореждания на Конституцията като се изключи тези, които са в пълномощията на Великото Народно заседание. С решения на Велико Народно заседание се одобри нова Конституция, вземат решение се въпроси за изменение на територията на страната, вземат решение се въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно ръководство.

Кой има право да предлага промени?

Предложения за промени в Конституцията имат право да оферират една четвърт или 60 от народните представители и президентът.

Как се утвърждават предложенията?

Конкретните оферти се преглеждат от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването им.



Бърза процедура за приемане на предложенията

Народното събрание приема промени в Конституцията с болшинство от три четвърти или 180 от всички народни представители на три гласувания в разнообразни дни.

По-бавна процедура за приемане на предложенията

Ако предлагането получи по-малко от три-четвърти или 180 депутати, само че не по-малко от две-трети или 160 от гласовете на всички народни представители, предлагането може да бъде обсъждано още веднъж след не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.



При новото разглеждане предлагането се приема, в случай че за него са дали своят вот не по-малко от две трети или 160 от всички народни представители.

Кой обнародва измененията?

Законът за изменение или допълнение на Конституцията се подписва и се обнародва от ръководителя на Народното събрание в Държавен вестник в седемдневен период от приемането му.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР