Народното събрание единодушно прие на първо и на второ четене

...
Народното събрание единодушно прие на първо и на второ четене
Коментари Харесай

НС единодушно прие разпоредби, които позволяват да бъде приложена мярка за извънредно временно подпомагане на земеделските производители от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони

Народното заседание единомислещо одобри на първо и на второ четене промени в Закона за подкрепяне на земеделските производители, импортирани от Пламен Абровски („Има подобен народ“).

Измененията са свързани с използването на специфичната мярка за изключително краткотрайно подкрепяне от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони в отговор на последствията от войната в Украйна.

Мярката дава опция на страните членки да употребяват наличните средства по настоящите стратегии за развиване на селските региони, в размер до 5 на 100 от общия принос на фонда за 2021-2022 година, за поддръжка на наранени от рецесията аграрни производители, дребни и междинни предприятия. Подкрепата следва да се насочи към най-засегнатите бенефициенти, а страните членки могат да дефинират условия за допустимост и, когато е оправдано, справедливи и недискриминационни критерии за асортимент.

Подпомагането е под формата на еднократно платима сума, която се изплаща до 15 октомври 2023 година въз основа на заявки за подкрепяне, които би трябвало да бъдат утвърдени до 31 март 2023 година Максималният размер на подпомагането не може да надвишава 15 хиляди евро на аграрни собственик и 100 хиляди евро на дребни и междинни предприятия.

Народното събрание одобри на второ четене промени в Закона за младежта, които плануват по предложение на държавното управление Народното събрание да приема отчет за младежта за интервал от две години.

При осъществяване на държавната политика за младежта министърът на младежта и спорта се подкрепя от Националния съвещателен съвет за младежта и от Обществения съвет по въпросите за младежта, регламентират промените. С тях се дефинира, че министърът на младежта и спорта е ръководител на Националния съвещателен съвет и издава устав за неговата работа. Сред функционалностите на Обществения съвет е да реализира връзка с гражданските организации при създаването и използването на политика за младежта.

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската активност, импортирани от Пламен Абровски („Има подобен народ“) и Росен Костурков („Продължаваме промяната“). Измененията са свързани със синхронизиране на българското законодателство с влезлия в действие Регламент (ЕС) 2019/6 за ветеринарните лекарствени артикули.

С измененията понятието „ветеринарномедицински продукти“ се заменя с „ветеринарни лекарствени продукти“. Действащите лицензионни режими за приложимост, за произвеждане, за търговия на едро и за търговия на дребно с ветеринарномедицински артикули, се заменят надлежно с безсрочни позволения за търговия, за произвеждане, за търговия на едро и търговия на дребно. Лицензионните режими на хомеопатични и на имунологични ветеринарни лекарствени артикули стават регистрационни. Регламентират се процедурите по издаване или отвод за издаване на разрешенията, краткотрайно прекъсване на тяхното деяние, анулация или смяна на изискванията по тях.

Въвежда се режим за регистрация на лицата, извършващи произвеждане, импорт, предпазване или разпространяване на дейни субстанции, употребявани като изходни първични материали във ветеринарни лекарствени артикули. Регламентирани са разпоредбите за разрешаване на паралелна търговия в границите на Европейския съюз и за търговия от разстояние на дребно с ветеринарни лекарствени артикули.

Регламентирани са системата за блокиране и евакуиране от пазара на ветеринарни лекарствени артикули, които не дават отговор на условията за качество, както и системата за събиране и неутрализиране на отпадъците от такива артикули и системата за фармакологична зоркост. Условията и редът за подаване на информация, процедурите за култивиране на сигналите и оценката на резултатите, свързани със системата за фармакологична зоркост, ще бъдат избрани с разпоредба на министъра на земеделието.

Предвидено е притежателите или ползвателите на животновъдни обекти да подават уведомленията за зародили събития с животни до записания ветеринарен доктор, обслужващ съответния животновъден обект, единствено по електронен път посредством Интегрираната осведомителна система на Българска организация за сигурност на храните. Уведомленията за зародили събития с животни в персонални стопанства ще се подават по електронен път посредством Интегрираната осведомителна система на организацията или документално.

Народното събрание одобри на второ четене промени в Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със артикули, импортирани от Министерския съвет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР