Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) отбеляза своята 95-та годишнина. По време

...
Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) отбеляза своята 95-та годишнина.
По време
Коментари Харесай

На 95-атата си годишнина китайската армия демонстрира военната си мощ

Народноосвободителната войска на Китай (НОАК) означи своята 95-та годишнина.

По време на тържественото събитие китайският министър на защитата Вей Фенге дефинира като съществена задача на най-голямата войска в света модернизацията й, допринасяща за „ великото прераждане на китайската нация “.

Мощта на НОАК бе демонстрирана с военни учения и полети на самолетите на Военновъздушни сили на КНР към Тайван, където представителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси следва да направи своето публично посещаване.

В речта си Фенге отдели внимание на славните страници от историята на най-голямата войска в света, която през днешния ден наброява над 2 милиона души.

„ През последните 95 години въоръжените сили на Китай реализираха извънреден прогрес в извоюването на държавна самостоятелност, в освобождението на китайския народ и в превръщането на страната в просперираща и мощна мощ “ – акцентира Фенге, обръщайки се към висшите политически и военни водачи на Китайската национална република.

За рождена дата на китайската Червена войска се счита 1 август 1927 година – тогава при въстанието в Нанчан, елементи от армията на Гоминдан - консервативна политическа мощ в Китай, подкрепени от работен и селски отряди разоръжават локалния гарнизон.

Така китайската войска е родена преди повече от две десетилетия преди основаването на Китайската национална република през 1949 година.

Празнуването на 95-атата годишнина на НОАК бе още една опция за китайското управление да изпрати явен сигнал към външния свят, изключително към главните му съперници, отпред със Съединените щати.

По думите на Фенге главната задача на НОАК е „ да обезпечи стратегическа поддръжка за реализирането на огромното обновяване на китайската нация “.

В тази връзка министърът на защитата прикани за " въплъщаване на дело " на концепциите на Си Дзинпин за ускорение на модернизацията на националната защита и военните сили. При модернизацията се планува Китай да понижи армията си с 300 000 души .

На последващо място се възнамерява да се усили ролята на авиацията и флота за сметка намаляването на числеността на сухопътните войски, които до скоро бяха подготвяни за продължителна континентална война.
 Китай усилва разноските за защита със 7%
Китай усилва разноските за защита със 7%

По-голямата част от средствата ще отидат за възстановяване на благосъстоянието на сухопътните войски

Сега обаче напъните за модернизацията са ориентирани към флота, който би трябвало да подсигурява сигурността на морския път на коприната и осъществяването на други мегапроекти, които да оказват помощ за решаването на разнообразни проблеми, свързани с напрегнатата обстановка в Източнокитайското и Южнокитайското море, където Китай е замесен в тежки териториални разногласия със своите съседи.

За да илюстрира по-добре военната си рационализация, управляващите в Пекин проведоха да се излъчи онлайн изстрелването на балистична ракета, наподобяваща хиперзвуковото оръжие DF-17 - „ Dongfeng-17 “ , което е доста маневрено и с доста универсални функционалности.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР