Народно читалище Христо Ботев“ в Новград вече изпрати покани до

...
Народно читалище Христо Ботев“ в Новград вече изпрати покани до
Коментари Харесай

Съборът „Обичаите по нашенски“ в Новград очаква още повече участници

Народно читалище „ Христо Ботев “ в Новград към този момент изпрати предложения до всички досегашни участници в събора „ Обичаите по нашенски – среща с предишното на придунавския район “. През тази година фолклорната демонстрация, която ще се организира на 31 август, ще означи седмия си рожден ден. Тазгодишното издание ще премине под мотото „ Автентичност и актуалност на обичаите “. Според уредниците задачата на събора е запазване на нематериалното културно завещание, търсене и предпазване на забравени обичаи, обреди и традиции както и поощряване на любителското национално творчество. През досегашните си издания „ Обичаите по нашенски “ по категоричен метод разпространява образците и благосъстоянието на обичайна българска просвета и фолклор.

По традиция съборът няма конкурсен темперамент и ще се организира на стадиона в селото. На сцената се планува да излязат групи, представящи национални традиции и обичаи, танцови сформира, клубове за национални танци и хора, певчески групи и самостоятелни реализатори. Само през предходната година са взели участие 35 групи от цялата страна с повече от 400 реализатори.

По време на събора са планувани и редица съпътстващи начинания. Ще се организира конкурс за достоверни български ястия „ Бабините гозби “. Участници и посетители ще имат опция да пробват присъщи ястия за даден район, свързани с празник или ритуал. Всички ще могат да дегустират и баницата макарина, присъща за жителите по долното течение на Янтра. Ще бъде показана галерия от достоверни носии от разнообразни краища на България „ Корени от предишното “. Участниците и гостите ще бъдат посрещнати с вкусни бабини мекици.

Покана за присъединяване във фолклорния събор е изпратена и до съставите на българската общественост в побратимената с община Ценово комуна Чеболакчия в Молдова.

Фолклорният събор се провежда взаимно с кметството в Новград и с поддръжката и съдействието на община Ценово.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР