Народният театър Иван Вазов отбелязва 117 години от откриването на

...
Народният театър Иван Вазов отбелязва 117 години от откриването на
Коментари Харесай

Народният театър отбелязва 117 години от откриването на сградата си

Народният спектакъл " Иван Вазов " отбелязва 117 години от откриването на постройката си.

Сградата е открита тържествено на 3 януари 1907 година В нея трупата е посрещната от тогавашния министър на националното просвещение проф. Иван Шишманов с думите: " Един млад народ има потребност от облагородяващото влияние на сцената. Усещайте се освен жреци на изкуството, само че и публични възпитатели. Великолепната постройка не е още спектакъл. Тя ще стане такава, когато бъде одухотворена от играта на артиста ", показват от екипа на Народния спектакъл.

Сградата е издигната по план на известните виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер. Основите на постройката са положени на 4 юни 1904 година на мястото на дъсчения спектакъл " Основа ", където преди този момент трупата е играла своите представления, а в края на 1906 година зданието е приключено. За тържественото разкриване на Българския национален спектакъл Иван Вазов написва пролога " Слава на изкуството ". Част от програмата са историческата драма " Иванко " на Васил Друмев и " Тържествена интродукция " от Добри Христов, показват от екипа на театъра.

Те означават, че за рождена дата на най-стария професионален спектакъл у нас се счита 1904 година, когато първата професионална натрупа " Сълза и смях " се преименува на Български национален спектакъл.

" В модернизираща се София от края на 19-и век от дълго време се приказва за нуждата да се построи специфична постройка за държавния спектакъл, която да даде, както акцентира Иван Вазов, по-добри благоприятни условия " за бъдещото великолепие на драматическото изкуство в България ". Още през декември 1898 година с решение на Народното събрание се основава специфичен фонд за построяването на постройката, който през 1904 година към този момент е повишен до 350 000 лв. ", описват още от Народния спектакъл.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР