Народният театър Иван Вазов и пет национални театри от балканските

...
Народният театър Иван Вазов и пет национални театри от балканските
Коментари Харесай

Народният театър Иван Вазов обедини в асоциация балканските национални театри

Народният спектакъл „ Иван Вазов ” и пет национални театри от балканските страни поставиха през днешния ден основите на Асоциация на балканските национални театри /АБНТ. В наличието на медиите шефът на първата ни сцена Мариус Донкин и представители на театрите от Македония, Албания, Косово, Словения и Румъния, подписаха Меморандум за основаването на асоциацията, чиято цел ще бъде да сплоти напъните и положителните практики на балканските национални театри. Съгласието си да се причислят към асоциацията са дали и Турция, Сърбия и Гърция, които следва да подпишат меморандума в идните седмици, защото бяха възпрепятствани да участват на основаването на организацията в София.

 © Антон Марков, nationaltheatre.bg
На церемонията по подписването участваха – Мариус Донкин, шеф на Народен спектакъл „ Иван Вазов ”, Йерней Пристов – Мениджър интернационалните връзки и обществени връзки в Националния спектакъл на Словения, Агим Сопи – шеф и Агон Мифтари – артистичен шеф на Националния спектакъл на Косово, Хервин Чули – Директор на Националния спектакъл на Албания, Нина Николич – артистичен шеф на Националния спектакъл на Македония и Адриана Попеску – Мениджър интернационалните връзки и връзки в Румънския народен спектакъл „ Йон Караджиале ”.

Една от основните цели на Асоциацията на балканските национални театри ще бъде организирането на всеки две години на Форум на балканските национални театри, чието домакинство ще се реализира на ротационен принцип. Първият хазаин – през 2020 година, ще бъде Народният спектакъл „ Иван Вазов ” в България, като основател на концепцията. Тогава се навършват и 170 години от рождението на патрона на театъра Иван Вазов. Припомняме, че концепцията за този конгрес бе стартирана от шефа Мариус Донкин още в първите дни на мандата му, а година и половина по-късно към този момент е реалност, оповестиха от Народния спектакъл " Иван Вазов ".
Мариус Донкин, шеф на Народен спектакъл „ Иван Вазов ”,.: „ Тази асоциация е най-прекият и сполучлив път за връзка, за креативен живот, за съдействие, и това е методът, по който и нашите нации ще заживеят по-добре. Желая на добър час и нека това, което сътворяваме в този момент, има дълъг живот и смисъл за всички. Вярвам, че ще се оправим почтено с идеята да развиваме една дейна духовна и културна активност. Във времето сред всеки сценичен конгрес, ще организираме спомагателни интензивности – работни срещи за драматурзи, сценографи, връзки и всички сфери на работа на театъра, в това число замяна на създатели, заглавия, гостувания и даже артисти ”Агон Мифтари, артистичен шеф на Националния спектакъл на Косово.: „ За нас е огромна чест да бъдем през днешния ден тук и да сме част от основаването на тази асоциация. Много сме щастливи да бъдем тук през днешния ден, тъй като имаме вяра, че това е нещо доста значимо за всички нас. Това, което осъзнах, е, че всички имаме сходни проблеми, разликите са доста дребни, а това, което споделяме дружно, е доста огромно. И имахме потребност от една такава самодейност, която да ни сплоти. Надявам се, че това ще продължи, ще се развие и ще става все по-голямо ”Адриана Попеску, Мениджър интернационалните връзки и връзки в Румънския народен спектакъл „ Йон Караджиале ”.: „ Директорът на Националния спектакъл в Букурещ господин Йон Карамитру интензивно поддържа концепцията, че в тази зона на Балканите съществува доста мощна креативност, че имаме какво да покажем на западния спектакъл, и е доста значимо да се обединим, с цел да имаме сили да преминем границата сред Запада и Балканите. Както стана ясно, имаме доста общи неща, тематики, проблеми, само че не и решения, които се надяваме да намерим дружно. Това е единствената зона в Европа, където към момента съществуват национални театри – доста мощен мотив да се обединим и гласът ни да бъде чут. Желая дълъг живот на тази самодейност и се надявам тя да не бъде прекъсната с края на мандатите на съответните шефове, а да продължи като една обща идея. ”,
Йерней Пристов от Словения поздрави Мариус Донкин и екипа му за концепцията и пожела от името на шефа на националния спектакъл Игор Самовор театрите на Балканите да развият съдействието си, да се опознаят по-добре и да работят интензивно.
Нина Николич, Македонски национален спектакъл.: „ Всички ние разделяме малко, само че наситено с история и просвета пространство, потвърдили сме, че работим като експерти и имаме голяма аудитория – всичко това ни дава религия, че тази самодейност има голям капацитет. Ние в лицето на нашия екип и шефа Симона Угриновска поддържаме горещо обединяването, тъй като това начало ще прерасне в нещо огромно. Ще се радваме да забележим тук и националните театри на Хърватска, Черна гора и Босна и Херцеговина – в последна сметка, Балканите са нашият дребен свят. ”
По предложение на шефа на албанския народен спектакъл – Хервин Чули, членовете на асоциацията се сплотиха към концепцията всеки от театрите да подкрепя финансирането на форумите с годишна вноска в размер на 5000 евро.
Хервин Чули:, шеф на Национален спектакъл на Албания:„ Съюзът, който създадохме през днешния ден, е освен политически, той е най-много културен. И това значи, че дружно ние сме по-силни, ще бъдем още повече другари, и няма да бъдем врагове. И посредством културата ще реализираме мир и съдействие. Делим обща история, която би трябвало да ни даде религия да продължим напред ”
Оттук нататък, с изключение на присъединението на нови страни, следва Асоциацията на балканските национални страни да работи по своя статут и бъдещи планове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР