Народният театър Иван Вазов“ е големият победител тази вечер в

...
Народният театър Иван Вазов“ е големият победител тази вечер в
Коментари Харесай

Народният театър с 4 Икара

Народният спектакъл „ Иван Вазов “ е огромният победител довечера в церемонията по връчването на премиите за театрални изкуства ИКАР.

4 статуетки завоюва най-старата ни натрупа, плюс оценката на Министерството на културата за мениджмънт, което получи шефа Васил Василев. За 50-и юбилеен път бяха връчени премиите ИКАР на днешния 27 март, когато  отбелязваме Световния ден на театъра, а Съюзът на артистите раздава статуетките от 1974-та година насам.

„ Бойно поле за деяние “ беше мотото на ИКАР-ите тази година и слоганът е обвързван с бюджета за просвета. 130 са представленията, всред които бяха направени номинациите.

Нестандартната режисура „ Петрови в грипа и към него “ по Алексей Салников в Народния спектакъл завоюва два ИКАР-а – за постановка (Боян Крачолов) и за поддържаща женска роля (Александра Василева).

„ Хага “ по текст на украинката Саша Денисова, още веднъж в Народния спектакъл, също взе два ИКАР-а – за сценография и за най-хубав театър.

Режисьорът Галин Стоев показа:

„ Много рядко в човешката история има моменти, когато действителността полудява дотам, че въображението не може да им насмогне. Когато си пред такава полудяла действителност, това, което ти остава да направиш, е да включиш фенерче. То се отваря по този начин и прави кулоар, тунел. И тръгваш по този тунел и се опитваш да събереш хора към себе си и да вървите по този тунел. И не знаеш какво има от другата страна, само че е доста значимо, че сте дружно, че вървите дружно и че споделяте това, без да знаете какъв е финалът на това премеждие “.

Българският артист в Холивуд Димитър Маринов връчи премията за водеща женска роля на Весела Бабинова за превъплъщението ѝ в Анджела в „ Пистолет в торнадо “ в „ Théatro оттук канала “, а постановката сграбчи премията на публиката в онлайн гласуването.

При мъжете статуетката отиде при проф. Пенко Господинов за ролята му на Иполит Матвеевич Воробянинов в „ Седемте стола “ по Илф и Петров в Ловешкия спектакъл.

Актрисата Мария Каварджикова получи ИКАР за извънреден принос към българския спектакъл:

„ Благодаря за изключителното самопризнание на Съюза на артистите. Дължа го на доста хора “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР