Народният представител от “Възраждане, инж. Коста Стоянов изрази отношение към

...
Народният представител от “Възраждане, инж. Коста Стоянов изрази отношение към
Коментари Харесай

Коста Стоянов: Ветропарковете в Черно море застрашава хляба на хиляди рибари

Народният представител от “Възраждане ”, инж. Коста Стоянов изрази отношение към импортирания през вчерашния ден Законопроект за силата от възобновими източници в морските пространства. Депутатът съобщи, че това е следващият от многото лобистки закони на сглобката и заплашва съществуването на хиляди риболовци.

“Това е следващият от многото лобистки закони на сглобката ППДБ-ГЕРБ-ДПС, който не е съгласуван с ползите на хората, за който не е изработен разбор и оценка на влияние и който ще обслужи нечии частни ползи, от които ще се облагодетелстват избран кръг от хора, в това число и такива, които сега са в залата на Народното събрание.
Освен многото негативни мнения, ще обърна внимание на един бранш от нашата стопанска система и това е бранш риболовство, върху който бранш, разполагането на възобновими източници в морето ще окаже извънредно негативно въздействие и, на процедура ще го закрие. Знаем, че така и така Черно море, заради своята специфичност, не е доста богато на риба и морски организми. Наличието на сероводород под 200 метра дълбочина, което е към 90% от морския размер, предопределя доста лимитираното многообразие в Черно море и лимитира риболовните действия в териториалните води на Република България.

Към днешна дата към 2 000 са публично записаните кораби за икономически лов на риба, като към 90% от тях са с дължина на плавателните съдове под 12 метра и те реализират дребномащабен крайбрежен лов на риба. Тук приказваме за към 6-8 хиляди директно заинтригувани лица, които предпочитано се занимават единствено с лов на риба. Непреките са десетки, даже стотици хиляди, в това число фамилиите на риболовците.

До момента няма данни някой да е правил разбор на въздействието на вибрациите и шума на вятърните турбини, и метода, по който те ще влияят върху морските екосистеми, рибните ресурси, биологичното многообразие и изобщо върху рибния бранш като цяло. Ясно е обаче, че нискочестотните трептения и шумовете, електромагнитните полета от кабелите ще прогонят всички живи същества под водата, освен в региона на перките, а даже и на пасажите на рибите, на миграционните потоци и по този метод те могат да изчезнат. А те изчезнат ли, по-късно ще мога да се появят доста години откакто бъдат отстранени перките, турбините и всяка прилежаща инфраструктура, която се намира във водата. Тук е мястото да отбележим, че плануваният в закона времеви цикъл за потребление на вятърните електроцентрали е 30 години, с допустимо удължение за още 5 години ”, съобщи от трибуната на Народното събрание, Коста Стоянов.

Той добави, че оповестеният през 2023 година Специален отчет 22/2023 „ Енергия в Европейски Съюз, създавана от възобновими източници в морето – амбициозни проекти за напредък, само че устойчивостта продължава да бъде предизвикателство “ на Европейската счете палата предизвестява, че растежът от силата от възобновими източници в морето е основно за екологичния преход на Европейски Съюз, само че може да навреди на морската среда. Посочва се, че Европейската комисия не е оценила евентуалното отражение върху околната среда, в това число изместването на някои биологични типове и измененията в структурата на популациите, съществуването на храна или миграционните модели, наред с други последствия, т.е. този закон, на процедура планува изтриване на рибарския бранш, с което от “Възраждане ”, изрично са срещу и ще гласоподават “против ”.

“На фона на всичко това, министърът на околната среда и водите непрекъснато усилва площта на предпазените зони, като единствено за последните няколко дни са издадени 16 нови заповеди, като 14 от тях са нови територии, а 2 са за уголемение на съществуващи предпазени зони по Черноморското крайбрежие, по-точно за плажовете Шкорпиловци и Галата, където забележете, се усилва площта на предпазената зона освен в землищата, само че и в морското пространство, като в морското пространство, площта се усилва с десетки квадратни километри за плаж Шкорпиловци.
Отрицателни мнения, негативни въздействия върху околната среда, негативно въздействие върху секторите туризъм и риболовство! Всичко това обезпечено от сглобката ППДБ-ГЕРБ-ДПС и ние от Възраждане няма да подкрепим ”, съобщи Коста Стоянов от “Възраждане ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР