Народният представител от БСП за България инж. Петър Кънев, председател

...
Народният представител от БСП за България инж. Петър Кънев, председател
Коментари Харесай

Инж. Петър Кънев: Впечатлен съм от ремонтите, който се извършват в църквата „Свети Стефан” в Истанбул

Народният представител от " Българска социалистическа партия за България " инж. Петър Кънев, ръководител на Комисията по икономическа политика и туризъм в 44-тото Народно заседание, посети църквата „ Свети Стефан " в Истанбул. Това стана по време на визитата му в столицата на Република Турция по отношение на провеждането на 49-тата Генерална асамблея на ПАЧИС/ Парламентарна асамблея на Черноморското икономическо съдействие /.

„ От 2006 година визитите ни там се трансфораха в традиция. Тогава за пръв път бяхме на посетители на Българската екзархия в Истанбул. Когато съм в града и в централата на ПАЧИС там, в никакъв случай не съм пропущал да отида до Желязната черква ", описа инж. Петър Кънев след завръщането си в България.

„ Много съм впечатлен от ремонтите, които са осъществени там. Действително българското държавно управление оказа помощ съществено на Екзархията. И се вижда, че когато се дават средства на хора, които могат да работят, резултатите са на разположение ", разяснява депутатът.
„ С моя сътрудник Красимир Велчев, който също е член на ПАЧИС и ръководител на Комисията по вероизповедания в Народното събрание, видяхме по какъв начин приключва прословутия ремонт на Желязната черква. В околните седмици скелето към този момент ще бъде отстранено и ще стартират довършителни работи вътре в самата постройка. През месец декември се чака храмът да бъде отворен след дългата реорганизация, платена апропо с четири милиона $ от турската страна ", сподели още националният представител.

Той напомни, че черква „ Свети Стефан " в Истанбул е едно от местата, които българите с огромен интерес посещават при своите пътувания в Република Турция и акцентира значимостта на обекта за националната ни история.

Черквата „ Свети Стефан " се намира на брега на Златния рог. Тя е направена напълно от желязо. Построена е във Виена през 1896 година и е доставена в Истанбул на части по река Дунав и Черно море. През 2007 година турски религиозни и културни дейци оповестиха българския храм за най-красивата християнска църква в Турция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР