Народният певец и почетен гражданин на Хасково Тодор Кожухаров е

...
Народният певец и почетен гражданин на Хасково Тодор Кожухаров е
Коментари Харесай

Тодор Кожухаров е рожденик днес 

Народният артист и почетен жител на Хасково Тодор Кожухаров е рожденик през днешния ден, припомня самодейността „ С достолепие и религия “.

Певецът е роден през 1956 година в свиленградското с. Мустрак. Осъзнава музикалните си увлечения още в детството, „ попивайки “ песните на майка си. Своята музикална кариера стартира още като младеж. Професионалната му орис е предопределена от първите изяви на самодейните подиуми и локални събори, както и от поканата за солист на хасковския отбор „ Китна Тракия “. Първите си солови записи прави в Радио Пловдив през 1979 година, а през 1982 година – и в Националното радио, като до момента общо те са към 300. Сбъдва и огромната си фантазия да изнася концерти из цялата страна през многочислена аудитория. Безброй са съборите, които е огласял с тракийските си песни. През 1989 година основава оркестър „ Южни ритми “ и към този момент 30 години дружно не стопират да радват своите фенове и всички фенове на българската национална музика.

Той е емблематична фигура на националната ни музикална просвета. Признат е за емблема на тракийския изпълнителски жанр. Наричан е „ артист с незаличима златна следа в националните ни обичаи “ и „ красивият глас от сърцето на китна Тракия, докоснал дълбините на човешката душа “. Класика в жанра са неговите шлагери, част от които са национални. Има и авторски песни, основани на достоверния фолклор и в духа на вековната тракийска традиция.

Професионалният му път, комбиниран с гений, обич, труд и безрезервност в името на тракийската ария, е оценен с оценки у нас и по света. През 1985 и 1986 година е притежател на първи награди от двете национални срещи на „ Надсвирването на сватбарските оркестри и солисти “ в хасковското село Стамболово. Носител е на първа премия от надпяването във Варна през 1996 година и втора премия от Тракия фолк през 1995 година в Хасково. Връх в певческата му кариера е трикратното посещение в края на 90-те години на предишния век в Лос Анжелис като участник в Световната музикална олимпиада, откъдето се завръща със златни медали.

През 2004 година издава книгата „ С магията на песента “, която включва 115 нотирани песни, подбрани от богатия му репертоар с концепцията до доближат до младите му сътрудници.

Обявен за почетен жител на Хасково на 31 май 2019 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР