Народният избраник от ПП Възраждане Борис Аладжов с четири важни

...
Народният избраник от ПП Възраждане Борис Аладжов с четири важни
Коментари Харесай

Бургаски депутат пита министър какви са приходите от плажовете и как се контролират концесионерите

Народният фаворит от Политическа партия " Възраждане " Борис Аладжов с четири значими питания до министър Илин Димитров

Близо 15 млн.лева са приходите от концесии и наеми на плажове по българското Черноморие за 2022 година. Това излиза наяве от запитване на бургаския народен представител от „ Възраждане “ Борис Аладжов до министъра на туризма.

Народният фаворит задава четири значими въпроса, свързани с ръководството на изключителната държавна благосъстоятелност – плажните линии.

1.Колко инспекции са направени през миналия сезон и какво са открили?

2. Има ли систематични нарушавания от страна на концесионери и наематели?

3. Наложени ли са неустойки и санкции за нарушаванията и в какъв размер?

4. Какви са приходите от концесии и наеми на плажовете за сезон 2022?

Илин Димитров прецизира, че през 2022 година са направени 250 инспекции, 57 плажа са инспектирани по три пъти, 11 – по четири пъти, а един плаж – пет пъти.

46 плажа са установени известни неизпълнения, само че при 2/3 от тях (36) проблемите са изчистени в доста къси периоди.

Най-честите нарушавания били за по-малък брой спасители от нужното – за 19 плажа, липса на табели – 17 линии, ненапълно съоръжение – 10, липса на здравно лице е открита при 9 от стопаните на плажове, а незадоволителни ограничения за обезопасяване – пирове, буни и мостици – на 7 плажа.

За систематичен извършител №1 в Бургаска област е избран наемателят на „ Малък оазис 3 “ в Царево. Предприети са дейности за преустановяване да контракта, прецизира министърът.

Наложените неустойки по отношение на неизпълнени концесионни контракти са в размер на 39 538 лв., всички суми са събрани. Санкционирани са и наематели на плажове с общо 59 050 лв., само че тук събираемостта е много по-малка – 15 078 лв.. Проблемът обаче идва единствено от един плаж – „ Атанасовска коса 1 “, стопанисван от „ Бургас бийч къмпани “. Наложени са неустойки в размер на 43 979 лв., които до този миг не са платени. Договорът на тази линия обаче изтича през 2023 година и евентуално от това лято ще има нов наемател.

Що се касае до приходите, главното перо идва от концесиите – 13 700 000 лв. за 2022 година. От наеми на плажове министерството е получило 1 288 000 лв. за последния сезон.

Сумата е забележителна, само че би трябвало да се има поради, че средствата се преразпределят – 50 % остават в държавния бюджет, 30 % са за регионалните управи на чиято територия се намират плажовете. Те употребяват средствата за обезпечаване на водното избавяне на безстопанствените плажове, а 20 % отиват в общините целево за поддържане на инфраструктурата към плажните линии.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР