Народните представители в комисията по регионална политика, благоустройство и местно

...
Народните представители в комисията по регионална политика, благоустройство и местно
Коментари Харесай

Регионалната комисия в НС прие решението за разплащане на ремонтите по републиканските пътища

Народните представители в комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление одобриха плана на решение, с което се разрешава на Агенция „ Пътна инфраструктура “ да разплати половината от отговорности към пътните компании по дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа.

Решението ще даде опция АПИ да разплати и 100% от сумите за изпълнени действия по договорите за доставка и монтаж на ограничаващи системи и пътни знаци, както и за полагане на хоризонтална маркировка.

Решението е единственият метод АПИ да продължи да поддържа републиканските пътища, да понижи общественото напрежение в пътно-строителния отрасъл и да довърши започнатите 287 обекта – автомагистрали, мостове, тунели. Това сподели вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов по време на разискването на проекторешението. Министърът акцентира, че то не е за легализиране на противозаконни контракти, нито индулгенция за допустимо осъществяване на съществени поправки под формата на настоящи. При разплащането няма да се фаворизира една или друга компания. Ще се даде опция за съразмерно погашение на откритите предходната година суми по предварително прекратените контракти за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

През октомври и ноември 2021 година договорите за настоящ ремонт и поддръжка на републиканските пътища са предварително прекъснати. Те е трябвало да изтекат през 2024 година, само че със съглашения с пътните компании периодите за прекратяването им са избрани за април т.г. (за четири от контрактите), а за останалите – юни т.г.

Регионалният министър предизвести за риска да се стигне до преустановяване поддръжката на републиканската пътната мрежа преди избора на нови реализатори и подписване на контракти с тях. АПИ разгласи новите търгове по Закона за публичните поръчки, само че има действителна заплаха при обжалване изпълнителите да не са определени преди приключването на споразуменията в средата на годината. Като вероятен излаз министърът очерта Народното събрание да даде опция на АПИ да продължи да разпорежда по актуалните настоящи контракти за ТРП до избора на нов реализатор.

Караджов напомни още, че през 2021-2022 година са изпълнени, само че неизплатени действия по договорите за ТРП за над 1 милиарда лева Дейностите по доставка и монтаж на ограничаващи системи, произвеждане, доставка и монтаж на пътни знаци, полагане на маркировка са за над 135 млн. лева Общо претендираната сума от компаниите за пътно-поддържане и ремонт за 2021 година е над 1,176 милиарда лева Големият размер на сумите по приетите в споразуменията за осъществени и сертифицирани действия поражда юридически проблем с прекаленост на претендираната сума и обществено напрежение, обвързвано със почналото освобождение на личен състав поради неизплатени суми, стана ясно още по време на разискването. Затова АПИ се нуждае от поддръжка от Народно събрание, което с приемането на решението, да й даде опция за разплащане на половината от сумата, аргументира се вицепремиерът.

За доставка и монтаж на ограничаващи системи, за произвеждане, доставка и монтаж на пътни знаци и за полагане на маркировка могат да се изплатят 100% от средствата, тъй като не пораждат разногласия.

Предложението е останалите 50 % от претендираните от изпълнителите суми за поправки по договорите за ТРП да се разплащат след привършване на проверката на взаимната работна група сред министерствата на финансите и на районното развиване и след акт на Министерския съвет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР