Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за

...
Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Банките ще уведомяват БНБ, ако акционер с поне 20% дял ги застрашава

Народните представители одобриха на второ четене промени в Закона за кредитните институции. Нов текст в закона задължава банките да уведомяват Българска народна банка за условия, даващи съображение за отрицателно влияние от лицата, притежаващи директно или непряко над 20% от акциите в капитала им.

Предложението е променено сред първо и второ четене на законопроекта, оповестява организация " Фокус ".

Първоначално депутатите предлагаха смяната при положение, когато лицата имат 50% от капитала на банките. С измененията банките би трябвало да приложат данните за лицата, които имат директно или непряко квалифицирано дялово присъединяване в тях в заявката за лиценз за осъществяване на банкова активност, издаван от Българска народна банка.

Депутатите взеха решение банките да могат освен с единомислещо решение на груповия орган, само че и след авансово утвърждение на Надзорния съвет и на членовете на Съвета на шефовете, да образуват експозиции към админи на банката и акционери, притежаващи акции, които им обезпечават повече от 10% от общия брой на гласовете в общото заседание на акционерите.

Проектът бе импортиран от ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова(ГЕРБ). Целта на измененията е рационализиране регулаторната рамка на банковия контрол. С текстовете би трябвало бъде реализирано сходство с рекомендациите от отчета на Програмата за оценка на финансовия бранш и с поетите от Българска народна банка задължения в отговор на отчета, оповестява Българска телеграфна агенция.

Усъвършенства се режимът за контролиране на риска, произлизащ от експозициите, които банките образуват към свързани с тях лица - админи на банката, нейни акционери с дипломиран или по-висок дял, лица, които управляват банката, дъщерни сдружения на банката и другите, избрани като свързани с институцията лица.

С промените са признати промени и в Закона за Българска народна банка, съгласно които за съвещанията на Управителния съвет на централната банка ще се води протокол, който се подписва от присъствалите на съвещанието членове на управителния съвет и от изготвилия протокола.

Информация за решенията на Управителния съвет ще се разгласява на страницата на банката в интернет, с изключение на когато решенията съдържат професионална, банкова, комерсиална или друга правнозащитена загадка.

Управителният съвет на Българска народна банка ще ползва надзорни ограничения и ограничения за ранна интервенция, ще дава утвърждения, позволения и единодушия в плануваните от закона случаи. С новите текстове се прецизира, че подуправителят, управляващ ръководство " Банков контрол ", упражнява надзорните си пълномощия и оперативното управление на ръководството независимо и без значение от функционалностите на другите ръководства на Българска народна банка.

Подуправителят, управляващ ръководство " Банково ", ще упражнява надзорните си пълномощия и оперативното управление на ръководството независимо и без значение от функционалностите на другите ръководства на Българска народна банка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР