Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за

...
Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Парламентът работи под пара, прие много важни промени!

Народните представители одобриха на първо четене промени в Закона за правосъдната власт, които вкарват премахване от служба на магистрати във всички случаи на обвиняване за тежко съзнателно закононарушение от общ темперамент, съобщи aгенция „ Фокус “. Промените бяха признати с 116 гласа „ за “, 6 „ срещу “ и 52 гласа „ въздържал се “. Според измененията всички магистрати, а освен новоназначените, би трябвало да подават декларация, в която да се разкриват техните действия и участия, което цели да се подсигурява независимостта и равнопоставеността на магистратите.

Въвеждат се гаранции за свободата на професионално сдружаване на магистратите и се планува съсловните организации да не могат да упражняват активност друга от тази, ориентирана към отбраната на професионалните им ползи, както и се предлага в такива организации да членуват само лица, които са настоящи магистрати. Предвиждат се промени във финансирането и в метода на образуване на имуществото на сдруженията с идеална цел, основани от съдии, прокурори и следователи, както и на професионалните организациите на правосъдните чиновници.

С оглед особеностите на тяхната специалност се планува източници на финансиране да бъдат единствено членски импорт, имуществени вноски и дарения от техните членове. От отчета на правна комисия стана ясно, че ПГ на ГЕРБ ще направи предложение сред първо и второ четене по отношение на финансирането на съсловните магистратски организации по планове по европейски стратегии и фондове на Европейски Съюз и на Европейското икономическо пространство.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР