Народните представители отхвърлиха промените в НПК, с които беше възстановен

...
Народните представители отхвърлиха промените в НПК, с които беше възстановен
Коментари Харесай

Депутатите подкрепиха ветото на президента, с което оспори възстановяването на пленума на ВСС

Народните представители отхвърлиха измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които беше възобновен Пленумът на Висш съдебен съвет. Така на процедура те поддържаха ветото на президента Румен Радев, което той наложи при започване на седмицата.

Става дума за следното. През януари народните представители одобриха в преходните разпореждания на Наказателно-процесуален кодекс да бъде записано, че Пленумът на Висш съдебен съвет, който беше отстранен с измененията в конституцията, продължава да работи, до момента в който се проведат изборите за нови Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет.

Текстът обаче не беше признат добре освен от президента, само че и от юридическата общественост, тъй като на процедура през преходни разпореждания на закон се трансформира конституцията.

Това беше и един от претекстовете на президента. И правната комисия през вчерашния ден се съгласи, че това не е редно.

Днес ветото беше импортирано като първа точка. Гласува се наново законът. Един беше „ за “ измененията, 53-ма бяха „ срещу “, а 134 се въздържаха.

В дебата преди гласуването дейни бяха от опозицията.

„ Това е най-тъжната точка от дневния ред на Народното събрание, тъй като ще се наложи да повторим азбучни истини за правото “, разгласи Гроздан Караджов от Има Такъв Народ.

„ Внесохте тези промени в нарушаване на правилника на Народно събрание. Коя е повода за такова бързане, измененията в Наказателно-процесуален кодекс добродушно стояха от септември и отлежаваха и внезапно за по-малко от 24 часа този план се озова в залата. За следващ път през преходните разпореждания се направи смяна на един закон. Накрая получихме сбъркана конституция, тъй като с тези промени вършиме смяна в конституцията. На кого му пристигна мислено да променяте през закон конституцията, за какво се прави ремонт на ремонта. Вчера бяха дадени странни отговори на тези въпроси. Бързали сме за Шенген и еврозоната, нито сме в Шенген, нито в еврозоната, сподели Караджов.

Той попита възобновяване на остарелия Висш съдебен съвет не се ли прави, с цел да се опраска още веднъж правосъдната система и този съвет да провежда изборите за нов.

Цончо Ганев от „ Възраждане “ попита какво ще се направи в този момент, наричайки ПП-ДБ „ неможачи “, а ГЕРБ ги легитимирали, макар че там „ имало адвокати, които в този момент носели срама на челата си “.

Мая Димитрова от Българска социалистическа партия укори болшинството, че не поканили представители на Висш съдебен съвет, не чули мнението на юристите, а вкарали промени, които засягат текста от конституцията, влезнал в действие на 26 декември 2023 година

Този текст освен не способства за правосъдната промяна, а направи по-голям безпорядък, сподели Димитрова. И тя уточни, че конституцията не може да бъде променяна със закон, а камо ли с преходни разпореждания в закон.

Ако не беше ветото на президента, какво щяхте да вършиме, попита още Мая Димитрова.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ прикани някои от сглобката да излезе и да изясни, той дефинира държанието им като юридическа шизофрения.

Депутатите си дадоха пет дни за нови оферти. Проблемът е, че като се маха пленумът, а нови кадрови органи на правосъдната власт няма определени към този момент, няма кой да взема решение бюджетни въпроси и такива, свързани със постройките.

Източник: 24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР