Народните представители отхвърлиха на първо четене промени в Закона за

...
Народните представители отхвърлиха на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли квотите за български храни в големите магазини

Народните представители отхвърлиха на първо четене промени в Закона за храните, въвеждащи условия за наличие на български храни в комерсиалните обекти с годишен оборот над 2 млн. лв.. „ За “ гласоподаваха 102 народни представители, 19 бяха „ срещу “, а 90 се въздържаха, съобщи „ Фокус”.

Текстовете, импортирани от Българска социалистическа партия, бяха отхвърлени по-рано и от Комисията по икономическа политика и туризъм. Те предвиждаха условия за наличие на най-малко 70% мляко и млечни артикули, създадени в България; за месото и месните артикули – 25%, а за пилешкото – 50%.

При несъблюдение на задължението за обезпечаване на български артикули се планува имуществена глоба в размер на до 10% от годишния оборот от групата, във връзка с която условието не е изпълнено. Вносителите предложиха събраните суми от наказания да постъпват във Фонд „ Земеделие “ за подкрепяне на локалното произвеждане.

„ Искаме сивият бранш да изчезне, производителите да осъществят продукцията си, а не им осигуряваме еднакъв достъп до пазара “, разяснява Светла Бъчварова от Българска социалистическа партия. Съпартиецът й Петър Кънев съобщи, че има двоен стандарт при храните, българските артикули мъчно се конкурират с вносните и би трябвало да се откри решение на казуса.

Георги Станков от ГЕРБ изясни, че предлаганите промени не могат да изпълнят задачата да подтикват предлагането на български артикули, а вкарват ограничавания в избора на потребителя.

„ Искаме българският консуматор да има достъп до качествена българска храна и това целят измененията “, съобщи той. Делян Добрев от ГЕРБ изясни, че браншовите организации са срещу законопроекта. Според него той ще докара до недостиг на артикули и по-високи цени: „ Искате сами да си постановяваме наказания, да си наложим ембарго, това звучи неуместно “.

Законопроектът въпреки всичко ще бъде изпратен за нотификация в Европейска комисия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР