Народните представители от Временната комисия NEXO изслушаха Бойко Атанасов, председател

...
Народните представители от Временната комисия NEXO изслушаха Бойко Атанасов, председател
Коментари Харесай

КФН: Има 6 сигнала от чужди граждани за фирми, свързани с NEXO

Народните представители от Временната комисия NEXO изслушаха Бойко Атанасов, ръководител на КФН и Борис Михайлов, изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите.

От чуването им стана ясно, че NEXO няма лиценз и не предлага услугите си в страната ни,

при инспекциите на компанията не са установени финансирания на партии, само че също така сега Национална агенция за приходите ревизира физически и юридически лица от компанията Ен Ди Ес ЕООД, съобщи БГНЕС.

Председателят на КФН Бойко Атанасов изясни, че

след направената инспекция се е оказало, че " всички сдружения NEXO нямат лиценз и в никакъв случай не са имали лиценз в КФН, не са вписани в регистрите и в никакъв случай не са били вписвани в регистрите. Освен това те не участват и в листата на разпознатите капиталови медиатори, които имат право да реализират активност на територията на страната посредством даване на услуги и действия. КФН прави контрол на даването и търговията с финансови принадлежности. Към сегашния миг крипто активите не са приети за финансов инструмент, както на европейско равнище, по този начин и на равнище Република България. Все още не са избрани способените органи, които ще надзирават търговията с крипто активи ", акцентира той.

Атанасов заяви, че " през последните три години са получени 6 сигнала за компании свързани с компанията NEXO.

" Три от тях са препратени за подготвеност и възможни инспекции на Българска народна банка, а един от тях е изпратен към Национална агенция за приходите ", посочи той.

Атанасов акцентира, че Национална следствена служба са изискали всички сигнали, които са постъпили в КФН и те са им били предоставени. Председателят на КФН разкри, че сигналите са напълно от задгранични жители.

" При инспекция на платформата NEXO се вижда, че те се занимават с действия свързани с криптовалути ". Той означи, че на територията на България и Естония не се дават тези услуги и изрази вяра скоро да бъдат избрани съответни органи, които да контролират и наблюдават активността на крипто фирмите.

По думите му NEXO управлява активността си въз основата на законодателството на Англия и Уелс.

Атанасов е безапелационен, че нямат информация дали NEXO са се срещали с представители на Българска народна банка. Той уточни, че няма сигнали и запитвания по отношение на активността на сдружението Nexo от други регулатори.

" Последните 3-4 години се работи върху европейско законодателство, което да е използвано за целия Европейски Съюз. Докато не излезе европейски юридически режим за това по какъв начин да се реализира надзорът, ние сме в изчерпателна позиция. Ние не можем да излезем от рамките на закона, каквото и друго да се направи, ние ще излезем от закона ", безапелационен е Атанасов.

Председателят на КФН посочи, че те нямат законодателна самодейност и по-скоро не са дейната страна,

а са разполагаем да дадат експертно мнение по дадена тематика.

Той разяснява и дали КФН има информация и данни за това дали NEXO са финансирали партии и политици.

" Следим това, което се случва на финансовия пазар, няма установени финансирания на партии и на избрани лица. Не сме установили сходна активност, било то посредством финансови принадлежности - акции, облигации и други ", безапелационен е ръководителят на КФН.

Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Борис Михайлов посочи, че " по отношение на NЕXO, има доста компании - NEXO AG; NEXO Service в Естония, не е изключено да има и още, само че нито едно не е записано в България. В страната е работило сдружението " Ен Ди Ес " ЕООД и в него работят 571 чиновници. На компанията сме създали сме 14 инспекции и 4 проверки. В целия интервал от време, в което са правени инспекциите и проверките, при нас не се е открила противозаконна активност и нямаме никакви данни за тероризъм и ОПГ, няма установени финансирания на партии ", изясни той.

Михайлов разяснява и какви ограничения са подхванати

откакто от прокуратурата сa разкрили притеснителни данни за компаниятa NEXO.

" Започнахме инспекция на голям брой юридически и физически лица след брифинга на прокуратурата по случая NEXO ", посочи той.

Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите уточни, че инспекцията лишава повече време, като срокът е 3 месеца. Той изрази подозрение, че може да се открият някакви нарушавания след инспекциите.

" По скоро евентуално ще установим разлика в заявените приходи и това, което имат ", предвижда Михайлов. Той акцентира, че в страната и в Европейски Съюз няма регулации за действия, свързани с криптовалути.

По думите му Сметаната палата алармира в случай че има някакви нарушавания по отношение на даренията към политическите партии и едвам тогава Национална агенция за приходите може да предприеме дейности. Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите разяснява и дали през годините облагите на компанията, която сега ревизират е оказала някакви отрицателни последствия върху бюджета.

" Към момента " Ен Ди Ес " ЕООД няма никакви отговорности към бюджета. Печалбата 2018 година 11 316,18 лева, а през 2021г. е 4 300 419, 58 лева ", разкри той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР