Народните представители от ПП-ДБ и БСП гласуваха в подкрепа на

...
Народните представители от ПП-ДБ и БСП гласуваха в подкрепа на
Коментари Харесай

С обвинения за катарзис парламентът прие президентското вето за следствената служба

Народните представители от ПП-ДБ и Българска социалистическа партия гласоподаваха в поддръжка на ветото на президента, а депутатите от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи се въздържаха. Въздържаха се и двама национални избраници от " Продължаваме промяната " - " Демократична България ".

По време на близо двучасовите диспути в пленарната зала се чуха обвинявания към ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи за претърпян катарзис, защото двете групи поддържаха в началото законопроекта на " Възраждане ". От партията на Костадин Костадинов установяваха, че към този момент не ги тревожи мястото на Националната следствена работа, защото основният прокурор Иван Гешев го няма. 

Пръв за катарзиса заприказва самостоятелният Радостин Василев. " Заради думата " катарзис ", цели парламентарни групи изживяват брутални катарзиси в последните месеци ", сподели той. 

А към листата им от " Възраждане " включиха и Българска социалистическа партия, които на първо четене поддържаха закона им. Петър Петров цитира изявлението на Нинова, застанала зад изваждането на Националното разследване от прокуратурата. 

" Всички са се обединили да плюят по Българска социалистическа партия, тъй като сме останали единствената опция, като едни поредни хора и партия ", репликира соцлидерката, а при констатацията й залата избухна в смях. 

" Да, ние подкрепяхме този закон на първо четене ", призна тя и изясни за какво не са го подкрепили на второ четене - тъй като влезнали текстове, негласувани на първо четене и това било нарушаване на разпоредбите. Нинова контраатакува по адрес на " Възраждане ", като ги упрекна, че писали новите текстове сред първо и второ четене " на коленце " под диктовката на ГЕРБ.

" Нарушихте правилото, че текстове се одобряват на две четения и това е един от причините на президента да върне закона. И да имате наглостта да обвинявате Българска социалистическа партия - сериозна, кардинална и поредна, доста сте се объркали, сътрудници ", съобщи Нинова, като засяга, че този, който писал " на коленце " бил Петър Петров. Свиленски пък даже прочете изложение от стенограмата, в което се показва по какъв начин по време на гласуването Петър Петров отишъл с преносимия компютър си до трибуната, където стоял Радомир Чолаков от ГЕРБ.

" Не си припомням Петър Петров да е стоял на колене, не знам вие дали си спомняте, този план беше част от законодателен пакет за правосъдна промяна. Той е внасян от " Възраждане " към този момент в три Народното събрание, още от 46-ото Народно събрание насам и не е писан под диктовката на ГЕРБ, отвърна съпартийката му Цвета Рангелова. " А за какво вие бяхте единствената партия, която нямаше предложение за механизъм за следствие на основния прокурор, пък който и ще да ви го е писал ", попита тя Нинова.

Цончо Ганев пък заключи, че и ПП-ДБ, и Българска социалистическа партия неколкократно си сменили позициите по отношение на президента - едните " бяха на коленце " пред него, другите го издигнали, след това отново застанали срещу него, а в този момент още веднъж го поддържат посредством ветото. 

" Искате да подчините Следствието на основния прокурор, с цел да го употребявате за бухалка към политическите си съперници ", заключи той. 

Тошко Йорданов пък заключи, че в тази зала поредните са единствено от " Възраждане ", а след това групата му поддържа и закона им. Пленарната зала гласоподава цели четири седмици период за повторното разискване на закона.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР