Народните представители обсъждат в зала законопроект за промените в държавния

...
Народните представители обсъждат в зала законопроект за промените в държавния
Коментари Харесай

Опозицията нарече актуализацията на бюджета празен чек, за управляващите е бонус

Народните представители разискват в зала законопроект за измененията в държавния бюджет за 2020-а поради изключителното състояние и рецесията с ковид. По-рано комисията по бюджет и финанси утвърди предлагането на държавното управление. Според него параметрите на макрорамката ще бъдат изменени като спадът ще бъде 2.9% от Брутният вътрешен продукт или 3.5 милиарда лева недостиг и ще се даде опция за изтегляне на нов външен дълг в размер до 10 милиарда лв.. Това при разискването в комисия бяха и най-критикуваните детайли от страна на опозицията.
Същото се случи и при дебатите в залата.
„ Новият дълг от 10 млрд лева е необходим за фискален буфер при вероятно утежняване на икономическата рецесия. Нито един лев от него няма по какъв начин да се похарчи като спомагателен разход от бюджета, без да се гласоподава от Народното събрание “, сподели от парламентарната естрада финансовият министър Владислав Горанов.
Фискалният запас към края на февруари по данни на финансовото министерство бе 10.6 милиарда лева, половината от които са неприкосновени, тъй като включват Сребърният пенсионен фонд и фондовете за АЕЦ " Козлодуй ". Новият дълг е нужен за покриване на погашения по настоящ обществен дълг (2.2 милиарда лева.), за финансиране на упования недостиг - 3.5 милиарда лева и за капитализиране на Българската банка за развиване 0.7 милиарда лева, изясни министърът. Остатъкът до 10 милиарда лева, както и парите във фискалния запас ще се пазят като запас при нужда от ликвидност в стопанската система, в държавния или в банковия бранш, защото България е във валутен ръб и не може да печата пари, за разлика от множеството страни по света. Средствата не могат да се харчат за разноски без решение на Народното събрание.
" Стратегията за поддържане на задоволително фискални буфери преди да се наложи да се занули фискалният запас считам за по-удачна ", отговори Горанов на въпрос от Българска социалистическа партия за какво се предлага да се тегли нов заем в случай, че има фискален запас.
Припомняме, че финансовото министерство поправя бюджета като занижава предстоящите доходи с 2.44 милиарда лева и завишава разноските с 1.07 милиарда лева От тях 1 милиарда лева са планувани за осъществяването на схемата за опазване на заетостта " 60:40 " посредством трансфер към бюджета на Национален осигурителен институт, а 70 млн. лева ще отидат за спомагателни лихвени разноски, свързани с нарастването на лимита на държавния дълг от 2.2 милиарда лева на 10 милиарда лв..
По-рано опозицията остро атакува предложенията на финансовото министерство.
" Предлаганата актуализация на бюджета за 2020 година за нас е самопризнание за неуспех и празен чек за политическото оцеляване на Борисов и ръководещите ",каза водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и изясни:
" Защо неуспех? Актуализацията на бюджета би трябвало да реши зародилите проблеми в разнообразни браншове вследствие на рецесията. Преди да стартираме разискването за измененията, би трябвало да имаме цялостна картина на изходната точка, от която тръгваме. Какво е актуалното финансово положение на България. На 29 февруари 2020 година разбрахме от финансовия министър, изтъквам: " Към февруари месец 2020 година осъществяваме остатък от 1, 5 милиарда лева " Три седмици по-късно на 18 март разбрахме от премиера Борисов, още веднъж изтъквам, с цел да няма след това обвинявания в лъжи: " От остатък в края на февруари бюджетът към този момент е на недостиг от 3,5 милиарда лева " За три седмици по думите на финансов министър и министър председател 5 милиарда лева просто изчезнаха. Питаме къде са? Защо ги няма? Получихме отговор от самия министър председател, още веднъж откъс: " На недостиг сме, тъй като бюджетът не се попълня, а всеки месец отиват милиарди за пенсионната система ".
Ако се следва логиката, датите и числата, министър председателят твърди, че пенсионерите са стопили държавната хазна за три седмица с 5 милиарда лева, акцентира Нинова.
" Фактите обаче са други. Месечно за пенсии от бюджета се заделят 770 милиона. Изводите оставям на вас. За нас изводът е следният. Балонът за остатъци, за цъфтеш, за разцвет се спука. Истината лъсна, числата са били подправени и бюджетът е кух. Сега държавното управление желае заем до 10 милиарда лева за справяне с рецесията ". Според нея несъмнено ще се взимат заеми, само че не в подобен размер.
Мярката 60/40 Нинова разяснява так: " Едва 8 % от компаниите декларират през вчерашния ден, че ще се възползват от тази мярка, тъй като тя ги натоварва прекалено много и избират да освободят работещите. Така те стават безработни, отиват в бюрата по труда, натоварват Национален осигурителен институт и рано или късно Национален осигурителен институт ще изпита големи усложнения. Какво се получава от тази мярка: служащите си губят работното място, работодателите губят своите служащи. Държавата губи, тъй като Национален осигурителен институт ще бъде претрупан и рано или късно ще гръмне. Т.е. всички губят от тази мярка. За самоосигуряващите се, с какво ще помогне страната на вас? Ами с нищо. Дейци на културата, науката, образованието, архитекти, инженери и публицисти вас даже и мярката 60 на 40 не ви лови. Нещо повече в Закона за изключителното състояние даже отлагателните периоди за декларациите ви не важат. Уважаеми пенсионери, вие какво ще почувствате от този дълг до 10 милиарда? Също нищо. 50 млн. за великденски надбавки, които ги имаше преди този момент и нарастване по швейцарското предписание, което беше заложено и в бюджета и до момента. Нито дума за нарастване на пенсии, преизчисляване. Групите българи, които дотук изредихме - почти 3, 5 млн. няма да получат нищо действително от тази актуализация. Втората причина е упования спад в стопанската система. Тя е разказана по този начин: " Несигурността ще докара до спад на общите вложения, износът на артикули и услуги ще намалее с 16 %, необикновен риск има за микро и дребните предприятия ". Перфектни констатации. Да забележим по какъв начин дългът от 10 милиарда ще помогне на стопанската система в тези посоки ", добави още Нинова.
" В актуализацията на бюджета няма посочено и едно евро европейска помощ. Не казвайте, че е тъй като, ще прехвърляме от европейските стратегии в България. Европейската комисия реши за България най-малко към този момент отвън тези средства, които имаме тук, почти 1 милиарда евро за България. Може би това не е окончателното решение, може би ще има още. Защо ги няма в бюджета? Като доход, в приходната част и по какъв начин ще ги харчите като дойдат. Непрозрачно, несъмнено, тъй като ги няма и в разходната част. Във вашия бюджет няма и едно евро нарастване по тази линия за европейска взаимност ", посочи още водачът на Българска социалистическа партия.
" Обикновено рядко изтъквам премиера, само че ще завърша с негови думи от 28 март. единствено преди 6 дни, в които той споделя: " Можем да вземем заемни пари, само че те ще би трябвало да се връщат с лихвите от децата ни, от идващите генерации ". Уважаеми български жители, тази актуализация на бюджета не взема решение проблемите, зародили от рецесията. Тя ги задълбочава. Ще се вземе този заем от 10 милиарда, само че той няма да стигне до тези, които имат най-голяма потребност, а ще се връща, както споделя самия министър председател от децата и поколенията след тях. Ние от " Българска социалистическа партия за България " няма по какъв начин да бъдем част от това. Няма да подкрепим актуализацията на бюджета, сред първо и второ четене ще предложим тези политики и такива текстове, които действително да оказват помощ на стопанската система да излезе от рецесията и да се стабилизира и на всеки един от вас да се стабилизирате и да излезем от тази рецесия дружно ", разгласи още тя.
" Теорията на Българска социалистическа партия за 10 милиарда лева празен чек е разрушена на пух и прахуляк с елементарна аритметика ", отвърна националният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов.
" Днес в Бюджетна комисия по-рано през днешния ден обсъждахме параметрите на предложенията на Министерски съвет за изменение на държавния бюджет за 2020 година и поради международната рецесия, очертаваща се икономическа, и България в приходната част на бюджета е обикновено тези оферти да бъдат прегледани от Народното събрание. Тук за мен настава недоумението от необятното недоумение по какъв начин действат държавните финанси и каква е функционалността на бюджета и страната през приходната и разходната си политика. Нормално е при по-малко доходи в бюджета за тази година заради справедливи аргументи, които всички ще станем очевидци, в случай че не в този момент, то в скоро време, да приказваме за бюджетен недостиг ", изясни още Иванов.
Колеги отляво, аз ненапълно си изяснявам за какво вашите ръководства постоянно се характеризират с не по този начин сполучливо финансово развиване на страната и на българските жители, да не кажа и по-тежка дума. Вие имате генерални неразбирания, които будят за мен удивление при положения, че се изказвате и сте експерти в бюджетната сфера и във връзка с финансите, каква е функционалността на бюджета. Първо, уважаеми сътрудници, елементарна аритметика демонстрира, че тук не може да става дума за 10 милиарда празен чек. Вие няколко пъти го споменахте, дори и не можахте да извършите простата сметка и се наложи други сътрудници от парламентарни групи да го вършат. 10 милиарда при вдишване на нов ангажимент за държавен дълг, когато 2, 2 милиарда имаме заложени в бюджета, който гласувахме края на миналатагодина, значи не са 10 милиарда нов дълг, а 7, 8. Българска социалистическа партия не схваща, че държавния бюджет не може да бъде надвишаван и разходван от Министерски съвет с нито един лев от горната страна на гласуването от народните представители " посочи Иванов.
Според Движение за права и свободи държавното управление подценява удара върху стопанската система.
" Прогнозата на държавното управление е оптимистична. Ударът ще бъде по-тежък. Непрофесионално е да се приказва за 10 милиарда лева нов дълг, тъй като се предлага да се усили досегашният таван от 2.2 на 10 милиарда лева, т.е. със 7.8 милиарда лева повече. Ние ще подкрепим по този начин препоръчаното изменение на държавния бюджет. В условия на тази рецесия ние отхвърляме да бъдем несъпричастни с останалите институции ", съобщи депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев. „ Единственото нещо, по което можем да спорим с кабинета, само че и то е под изискване, е дали тези стъпки са задоволителни. На този стадий те са задоволителни, само че от време на време ще би трябвало да се прибавят нови ограничения. ", съобщи той.
" С тази актуализация се дава сигнал за комфорт ", съобщи ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Ако тези параметри с времето се окажат прекомерно консервативни, сме тук, с цел да ги променим, добави тя. „ В този закон има опция за сериозен ликвиден буфер, който ще даде на държавното управление опция за еластичност, да може да реагира, в случай че е належащо, за часове. Не одобрявам да съберем трохичките по джобовете си, да ги изхарчим през днешния ден, и, когато след това имаме потребност от пари, да тръгнем да ги търсим незнайно от кое място и на каква цена ", акцентира Стоянова.
Патриотите поддържаха препоръчаната актуализация на бюджета. „ Наясно сме, че би трябвало да поддържаме съвсем всички промени в бюджета, тъй като държавното управление има достъп до цялостната информация за средствата, които влизат и излизат “, уточни Александър Сабанов.
Вижте още:
На равнище комисия: Одобрена е актуализацията на бюджета за 2020 година
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 3 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР