Народните представители изслушват в парламента председателя на Централната избирателна комисия

...
Народните представители изслушват в парламента председателя на Централната избирателна комисия
Коментари Харесай

Нейкова: ЦИК има готовност за насрочване на избори, незабавно след указа на президента

Народните представители изслушват в Народното събрание ръководителя на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по отношение на подготовката и провеждането на избори, в това число резултатите от осъществените проби с хартията за машинното гласоподаване, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Вносителят на предлагането Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС, помоли Нейкова да даде информация дали ЦИК ще се оправи с процесите към провеждането на избори, в случай че те бъдат на 2 април т.г.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова уточни, че по-рано през днешния ден е имало планувано съвещание на ЦИК.

„ ЦИК от приемането на измененията в Изборния кодекс е в развой на подготовка за осъществяване на възможни предварителни парламентарни избори “, заяви тя и добави, че в тази връзка са извършени срещи с представители на Министерски съвет за видеонаблюдение и видеозаснемане.

ЦИК организира среща с представители на печатницата на Българска народна банка, на които бяха предоставени всички документи за хартията за гласоподаване, осведоми Нейкова и добави, че са даде три разновидността на отбрана за задачите на опита, който е извършен във вчерашния ден. „ Бих споделила, че беше извършен сполучливо от членовете на ЦИК “, посочи тя.

Председателят на ЦИК изясни, че трите разновидността са били сложени на три машини за гласоподаване. „ И трите работиха през целия ден, тъй че да бъдем съвсем в действителна среда за гласоподаване. Нямаше никакви софтуерни проблеми. За задачите на опита се разпечатваше документ, наименуван квитанция. В актуалните избори този документ би трябвало да бъде бюлетина за гласоподаване “, означи Нейкова.

Тя добави, че по информацията, която е предоставена в ЦИК, е посочено, че хартията към този момент е поръчана, като най-ранната доставка може да се дефинира за деветата календарна седмица.

На 26 март не би могло да се достави хартия, само че за 2 април такава би следвало да бъде налична.

„ ЦИК има подготвеност, неотложно след указа на президента за насрочване на избори, и с установяване на мандатите по региони “, акцентира Нейкова.

След утрешната среща на ЦИК с Министерски съвет ще стане ясно и какъв ще бъде редът за техническото застраховане на видеонаблюдението в действително време, което, акцентира Нейкова, е извънредно значимо за прозрачността на изборния развой, с цел да може всеки жител умерено да следи по какъв начин се прави то.

QR кодът съществува и по този начин би трябвало да бъде, не е обсъждан вид той да отпадне.

Нямаме друга демоверсия според промените в ИК. По отношение на това какъв брой бюлетини за машинно гласоподаване могат да се разпечатат от една ролка е решение на ЦИК, като до края на деня Нейкова ще даде информация какъв брой разписки от една ролка могат да бъдат разпечатани.

Моля за успокоение по този въпрос, тъй като сме задали на печатницата на Българска народна банка по-големи количества, тъй като ние сме длъжни да се приготвяме и за локалните избори през есента, сподели още тя.

С каква дължина ще бъде бюлетината за машинно гласоподаване също ще реши ЦИК, само че съгласно това да не може тя да се разгъне и да покаже вота на гласоподавателите и прочие

Цялостен разбор на всички гласувания с машинно гласоподаване и броене на контролни разписки във всички секции в страната и отвън страната не е изработен от ЦИК. Такова не е планувано да бъде осъществено, според наредбите на ИК.

От изборите от април 2021 година до сегашния миг, в ЦИК е имало оферти това броене да става в ЦИК, а не в СИК, само че то не беше признато с болшинство от две трети от ЦИК. Отговорността на всеки член на ЦИК има идентична тежест и не може нито едно решение да бъде взето без болшинство от две трети.

ЦИК е планувана своята активност и преди да е обнародван указът, само че към момента нямаме пример.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Радимир Чолаков сподели, че в идващите два месеца е значимо ЦИК да излъчва и внушава доверието, което излъчва и самата Нейкова през днешния ден. „ От името на ГЕРБ-СДС имаме вяра на ЦИК. Не се поддавайте на провокации. Обърнете внимание и на протоколите. Опитайте се да деянията малко емпатия към хората, които ще попълнят протоколите. Грешките не се дължат на операции и на фалшификации, направете и техния живот, и нашето успокоение по-гарантирани “, съобщи той.

Никола Минчев от „ Продължаваме промяната “ заяви, че не са получили сигурност, тъй като не са чули съответно какъв брой ролки са били употребявани за обезпечаване на нужната хартия за гласоподаване, а този път самото гласоподаване с машината е напълно друго. „ Не получихме и съответна информация за дължината на самата бюлетина, нито какъв брой ще бъдат при машинното гласоподаване, което не ни дава успокоение към сегашния миг по отношение на спокойното протичане на изборите “, изясни той.

Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи акцентира, че ЦИК, с изключение на правоприлагащ орган, реализира и надзора за правда и би трябвало да пресича нарушаването на ИК, самостоятелни дали от жители, от общинската и регионалната администрация, в това число и от страната, както и от Министерство на вътрешните работи. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР