Народните представители абдикираха от задължението си да изберат двама конституционни

...
Народните представители абдикираха от задължението си да изберат двама конституционни
Коментари Харесай

Коалицията абдикира от избора на двама конституционни съдии

Народните представители абдикираха от задължението си да изберат двама конституционни съдии, заяви Сега.

 

Така към този момент освен, че половин година Конституционният съд (КС) заседава в понижен състав, само че и се подменя замисъла за мандатността на квотите на съдиите - съдиите от една квота няма да завършват едновременно присъединяване си в Конституционен съд, каквато е концепцията за институцията. Едно от местата в парламентарната квота на Конституционен съд се освободи предишния ноември, а през февруари се освободи и второто.

 

Още при започване на март по време на съвещание на правната комисия управлението й увери депутатите, че на идващото или на по-следващото съвещание ще бъде открита процедура за избора на двама конституционния съдии. Това обаче към момента не е случило. Причината за това е, че ръководещата коалиция не може да се разбере за това кого да номинира, считат и депутати, и конституционни съдии.

 

Преди няколко месеца депутати от ръководещата коалиция обясняваха, че едно от местата е непокътнато за Ива Митева (ИТН). Сега обаче нещата не наподобяват към този момент толкоз сигурни. След развръзката при избора на шеф на Българска народна банка, който сблъска Има Такъв Народ и Продължаваме промяната, обстановката за Конституционен съд се усложнява още повече, тъй като хората на Слави Трифонов ще държат на Митева непременно, позволяват депутати.

 

Ако процедурата за избор на конституционни съдии не бъде открита до месец, тогава Народното събрание няма да успее да избере представителите си преди началото на лятната почивка. " Такова разминаване никого не е имало.

 

Мандатите са замислени да се обновяват дружно ", разясниха пред Сега магистрати.
Конституционният съд обаче не е единственият орган с непопълнен състав. Около 20 институции, за които дава отговор Народното събрание, са в това състояние.

 

За правосъдната власт най-показателно е, че даже не е открита процедура за избор на основен контрольор и инспектори за Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС). Мандатът на Теодора Точкова и на хората й изтече още преди 2 години. Въпреки клетвите, че правосъдната промяна е приоритет, ръководещите не демонстрират и грам угриженост за това. Точкова и инспекторите пък отхвърлят да си тръгнат, мака и да е противоречиво имат ли въобще право да са на позициите си след края на мандата си.

 

 

ИВСС освен това се избира с 2/3 болшинство от Народното събрание, каквото четворната коалиция няма, което прави задачата още по-сложна, а търгуването на постове с опозицията от ГЕРБ и Движение за права и свободи, напълно евентуално. Този сюжет ще се повтори и при избора на 11-те членове на Висшия правосъден съвет от квотата на Народно събрание, което би трябвало да се случи преди октомври.

  Пламен Валентинов
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР