Народни представители от социалната и здравна комисии в НС от

...
Народни представители от социалната и здравна комисии в НС от
Коментари Харесай

ГЕРБ ще инициира обсъждане за въвеждане на Европейска карта за хора с увреждания, която гарантира равен достъп

Народни представители от обществената и здравна комисии в Народно събрание от ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили се срещнаха с хора с увреждания от Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт (БАРИС), оповестяват от пресцентъра на партията.

На срещата бяха разисквани проблеми на хората с увреждания, свързани с освидетелстване и преосвидетелстване от ТЕЛК и НЕЛК. По време на диалога двете страни разискаха и идната работа на НЗОК по правенето на нов лист с медицински произведения, помощни средства, съоръжения и уреди за хора с увреждания. Представителите на ГЕРБ поеха ангажимент да изискат чуване на шефа на НЕЛК в Народното събрание, защото неналичието на постоянно държавно управление и ясна поредна политика за хората с увреждания основават разнопосочни упования и мощна демотивация в актуалната система. Народните представители разясниха, че е необходим непоколебим парламентарен надзор, защото проблемите се натрупат лавинообразно, а разрешаването им се трансферира от една институция в друга. Конкретните проблеми, които описаха представителите на БАРИС, ще бъдат завършени във въпроси към здравния и обществения министри. Народните представители поеха ангажимент да предизвикват законодателни промени в Закона за хората с увреждания, които да подсигуряват приемането на финансова поддръжка от тях със задна дата, с цел да не бъдат ощетявани в процеса на преосвидетелстване. Ще бъде проведена и кръгла маса с интернационално присъединяване и с всички заинтригувани страни, с цел да се обсъдят опциите за въвеждане на Европейска карта за хората с увреждания.

Такава карта сега се тества пилотно в осем страни от Европейски Съюз като доброволна система за взаимно признание на статута на хората с увреждания и някои свързани с това компенсации. Картата ще подсигурява еднакъв достъп до удобства вкъщи и в чужбина за тези хора, основно в региона на културата, свободното време, спорта и превоза.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР