Народът вярва, че всяко растение, което имате в двора си,

...
Народът вярва, че всяко растение, което имате в двора си,
Коментари Харесай

Дърветата, които не бива да растат до къщата ви, защото носят беди и нещастия

Народът има вяра, че всяко растение, което имате в двора си, носи някакво значение. Религията на растенията и дърветата в предишното е била доста развита.
Доста неща оттогава са останали и през днешния ден.
Вижте десетте свещени растения и какво значение имат:

Акация

Акация не е положително дърво и по тази причина не би трябвало да е наоколо до къщата. Рано я наричали нерод (без плод), а пресаждането на акация се счита за осквернение.

Бор

Борът е особено дърво за сянка в случай че самичък покълне на гроба или наоколо. Ако е съзнателно засаден на някое значимо място, или в случай че го е засадила значима персона (цар), тогава става значим и тук се събира народ и се издига в фетиш мястото.

Бреза

От нейните клонове са правили метли. Брезата е адско дърво, тъй като Спасителят го били с клони от бреза. От сухата кора на бреза се вършат същински факли, които се палят на Ивановден или на Петровден. От дебело дърво на бреза при започване на пролетта се точи сок, който се пие вместо вода.

Върба

Върбата в убежденията и религията заема значимо място. С клончета от върба се удрят деца и възрастни на Лазарова събота и се споделя: „ да пораства като върба “. Глог Вярвало се е, че тоягата от глог е най-мощното средство против вампири и зли духове-демони. Цветето и плода на глога в националната медицина се употребява за лекуване на сърце.

Дрян

Дрянът е дърво, което първо цъфти напролет, а последните зрели плодове дава през есента. Дрянът се свързва със здравето и от него се вършат сурвачките, поставя се в питката за Коледа, вършат се ритуали за здрави. На Богоявление на децата се дава да изядат цветче от дрян, с цел да бъдат здрави.

Черница

Черницата произлиза от Мала Азия, а бялата от Китай. И двата типа имат лечебни свойства и хранителни свойства. Не е добре за къщата, в случай че корените на дървото минат под къщата за какво цяла къща ще почине и ще бъде опустошена. Огромни черници наоколо до къщата-значат, че от дълго време е опустяла.

Ябълка

„ Босилек се дава за мирис, а ябълка от благосклонност “. Ябълката е знак на другарството и любовта към ближните и постоянно се носи за подарък. Преди Петровден дамите не трябва да ядат ябълки, с цел да не им пораснат ябълки в гърлото, като на мъжете. Засаждане и присаждане на разнообразни типове ябълки (леки, ароматни, кисели) означавало обвързване и чест. Онзи, който не е присадил плодни дървета, не би трябвало даже да ги реже. Ябълката е неразделна част от сватбени и религиозни традиции.

Липа

Липата при славяните е свещено дърво. Липата се засажда надалеч от къщата (поне 100 метра) и тя с ароматни цветя освежава околната среда и дава на пчелите добър прашец, а те дават липов мед който е съществена суровина за основаване на мед.

Въглищата от липа пречистват водата, а с тях отлично се почистват зъбите и венците.

Орех

Когато свети Илия гръмне, орехите ще се изпълнят с червеи. Орехите са неразделна част от украсата на масата за Коледа и Великден. От плода ситно надробен, в предишното се е правело масло (10 кг ядки за 1 литър масло). Дървото на ореха не е добре да бъде засадено наоколо до къщата, както заради корените, по този начин и поради сянката, която пада върху къщата. Не е добре да се седи под сянката на орех. Ако има орех, или черница, всички в къщата умират.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР