Наричат я кървавата Мери и дори можем да открием питие,

...
Наричат я кървавата Мери и дори можем да открием питие,
Коментари Харесай

Защо Мария I от Тюдор става „Кървавата Мери“

Наричат я кървавата Мери и даже можем да открием пиво, носещо същото име. Истината е, че Мери няма нищо общо с истинската концепция за основаването на алкохолна напитка. Тя е дело на френския барман Фернанд Петьот и неговото създание излиза на бял свят през 1921 година с комбинирането на водка, доматен сок и малко подправки. Ърнест Хемингуей е съумял да открие доста ентусиазъм в него.

Освен филмът с сходна Мери, можете да откриете и още една личност, която мнозина са разказвали, че в миналото са призовавали в огледалото. Древният обред наблюдава историята на младите дами, които желали да погледнат своя предстоящ брачен партньор в огледало. За задачата всяка любопитна жена би трябвало да държи свещ, огледало и да върви с тил по стълбите, употребявайки свещ. Така можела да види в огледалото лице на мъж или на череп, което въпреки това означавало, че ще почине скоро и в никакъв случай няма да има шанса да се омъжи.

Преди да продължим с същинската история на Мария I от Тюдор, би трябвало да отбележим, че науката има пояснение за този феномен. Според учените, колкото повече гледа един човек в огледало, изключително при понижена светлина, толкоз по-лесно може да накара себе си да стартира да халюцинира. Към специфичните резултати на човешкия мозък могат да бъдат видяни движещи се, топящи детайли и треперещи детайли. Чуждото лице, което човек вижда, най-вероятно е резултатът от по този начин наречената загуба на еднаквост в резултат на халюцинацията. Един тип помагате на системата за еднаквост да се обърка. Това са 2 от известните кървави дами, а третата е дете на Хенри VIII. За жал британският крал нямал опция да получи толкоз мечтаният наследник, само че по подигравка на ориста е получил доста добра щерка.

Преди да се покрие в кръв, както биха споделили нейните подчинени, Мария израства като добра и обичана принцеса. За нейно най-голямо злощастие, Хенри VIII се увлича съществено по Ан Болейн, разтрогва бързо брака си, завършва връзките с католическата черква и също така смъква ранга на своята щерка. Вместо принцеса, тя би трябвало да бъде към този момент дама. Двамата не си приказват дълго време, до момента в който Ан не е екзекутирана през 1536 година След като Хенри дефинитивно предава трона, довеждайки вкъщи към 3 мащехи, на трона застава Едуард VI, който има намерение да направи църковни промени и да насочи вниманието на кралството към протестанството за сметка на католицизма.

По желанието на умряли татко, към 6 години, откакто Едуард умира, той би трябвало да съобщи короната на лейди Джейн Грей, пропускайки своята сестра и по този метод лишавайки даже Елизабет от опцията да ръководи. Успешно заобикаляйки армията от съперници, Мария получава поддръжката на благородници от цяла Англия и бързо се завръща в Лондон, с цел да получи това, което постоянно е било нейно – короната. Елизабет я следва и функциите са разпределени – първата ще ръководи, втората ще чака своя ред. Вместо да се омъжи и по този метод да съобщи Англия във владението на своя брачен партньор, Мария избира да ръководи самостоялтено и надлежно да върне предходния искра на католическата черква.

Това може да стане единствено и само благодарение на много съществено обръщение към нейните съперници. Ето за какво подрежда към 280 протестанти да бъдат изгорени като еретици. Цената за този жест е прякора „ Кървавата Мери “. Погледът ѝ към други промени като проучване и разширение на морския флот ще стартира и продължи, откакто съобщи владението на Елизабет I. Настоящата кралица съумява да направи съвсем всичко от условията си, само че за жал не съумява да даде правоприемник. Умира на 42 години през 1558 година от заболяване, което припомня заплашително доста на рак на уринарния трак. Мери съумява да се омъжи за Филип от Испания, да поеме кръста за делата си и обвиняванията, че има испански пристрастия.

Още с тази маневра огромна част от протестантите напущат. И до момента в който мнозина я упрекват за доста по-суровите санкции, архепиепископ Томас Кранмер имал същата концепция за спор с католиците, само че за жал неговия обичан Едуард VI умира доста по-рано. Кървавата кралица употребява принуждение по няколко аргументи: нищо не респектирало повече еретиците от горящите грешници и второ – родният ѝ Тюдор е бил прочут с този тип наказания и обществени санкции.

Друга причина за подпалването на живи хора се криела във обстоятелството, че благосклонността и признаването на непознатите вярвания още не била философия за XVI век. Освен това никой не очаквал, че Мери ще стартира толкоз сериозна атака, имайки поради, че броят изгорени от татко ѝ е едвам 81 индивида за интервал от 38 години ръководство. От друга страна издадените смъртни присъди са сред 57 000 и 72 000 души, в това число и две от съпругите му – това обаче не го прави кървавия Хенри. Интересен факт е, че по волята на Елизабет I са изгорени към 5 души за 45 години, издадени са смъртни присъди на 800 католически бунтовника от протеста през 1569 година и още 183 мисионера са избити.

Каква е повода Мери да бъде кървава, а нейното семейство да се разминава? Отговорът е обикновен: дамата осъзнавала, че в случай че не работи съществено, нейните подчинени нямало да извършват функциите си по този начин, както е належащо. Самата тя знаела, че в този интервал от време нито една кралица-владетелка не е получила нужното почитание, затова имало единствено едно решение за щампосване на цялата концепция. Впрочем един от най-големите ѝ триумфи е вложеното време в договаряния с папа Юлий III. И за жалост малко след гибелта ѝ, нейната наследничка Елизабет I още веднъж ще обърне кораба към протестанството и този път ще се постарае да остане по-дълго, трансформирайки се в витално значим детайл от ядрото на острова.

Заглавна фотография: By Antonis Mor – Museo del Prado Catalog no. P02108 [1], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4314226

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР