Наричат я „болестта на царете“Позната е още от времето на

...
Наричат я „болестта на царете“Позната е още от времето на
Коментари Харесай

Д-р Адриана Камбурова: Преяждането и препиването събуждат подаграта

Наричат я „ заболяването на царете “

Позната е още от времето на фараоните в Древен Египет. Най-често връхлита „ жертвите “ си през нощта

„ Наказва “ ги за прегрешенията им на масата. И си отива по този начин, както е пристигнала – изведнъж. До идващия път. Макар да не е съдбовна диагноза, борбата с подаграта се води до живот. По какви правила би трябвало да става това, с цел да е сполучлива? Отговорите дава в изявление за списание BETTY ст. лейтенант доктор Адриана Камбурова, която е експерт в Отделението по ревматология на ВМА, оповестиха от лечебното заведение на фейсбук страницата си.

„ Подаграта се дължи на отсрочване на кристали от пикочна киселина във и към ставата и инфектиране на вътре- и околоставните меки тъкани. Протича спешно – появява се ненадейно и отзвучава изцяло в границите на дни “, изяснява доктор Адриана Камбурова. Пристъпите по-често стартират през нощта – със мощна болежка, оток, стопляне и зачервяване. „ Обикновено е изумена една става, по-рядко се засягат две или повече “, прецизира ревматоложката.

Три дни яли, пили и се веселили…

Преяждането и препиването са нормалният дразнещ фактор. Но рецесията може да е и в резултат на физическо изпитание с щедро изпотяване, гореща баня, дълготрайно недояждане, от време на време – и мощен стрес. „ Най-често се засягат палецовата става на краката и стъпалото, по-рядко – коленните, лакътните, гривнените и по-малките стави на ръцете “, отбелязва лекарката под пагон. И успокоява, че след преодоляването на рецесията ставните недоволства изчезват, без остатъчни тъканни промени.

Хиперурикемия – що е то?

В основата на подагрозната рецесия са нарасналите равнища на пикочна киселина в кръвта. „ Нормалните стойности при мъжете са до 420 µmol/l и до 360 µmol/l за дамите. Когато са повишени, приказваме за така наречен хиперурикемия “, изяснява доктор Камбурова. Като акцентира, че съществуването ѝ не значи безусловно, че пациентът е с подагра. „ Високите равнища на пикочната киселина обаче са главен рисков фактор за отключването на такава. Ето за какво, хората с хиперурикемия би трябвало да бъдат изследвани обширно и проследявани прецизно, с цел да се избегне развиването на подагра “, безапелационна е ревматоложката.

„ Ключът “ е в пурините

„ Пикочната киселина се получава при разграждането на пурините – които са съществена съставка от нуклеиновите киселини – и се излъчва с урината. Те се намират в ядрото на всяка клетка и са носители на генетичната информация “, разкрива доктор Камбурова. Затова и в най-голямо количество пурините се срещат в:

Клетките на млади животни, чието разделяне е доста интензивно, поради растежа и развиването на организма;

Органите с висока биологична интензивност – тези, които имат отношение към метаболизма и синтеза на белтъци, въглехидрати и мазнини (черен дроб, бъбреци, корем, вътрешности и т.н.)

Бобовите растения (боб, леща, грах), където концентрацията на нуклеинови киселини е доста висока – едно малко зрънце съдържа цялата генетична информация на цялото бъдеще растение.

Диета, не апетит

Високите равнища на пикочна киселина в кръвта на болните с подагра се дължи на два съществени фактора, изяснява специалистката от ВМА. Първият е увеличеното формиране на пурини, а вторият – пониженото им лъчение от бъбреците с урината.

„ И в двата случая обаче е несъмнено, че колкото повече пурини се поемат с храната, толкоз по-високи са равнищата на пикочната киселина. Затова и уравновесеният хранителен режим е основен за оправянето с подаграта. Около 30 на 100 от равнищата на пикочна киселина се понижават точно посредством диетата “, акцентира доктор Камбурова.

Между „ диета “ и „ апетит “ обаче не трябва да се слага знак за тъждество. Напротив – лишенията могат да усложнят положението на болните. „ При продължителна диета или пости организмът стартира да смила личните си тъкани – белтъци и мазнини, с цел да обезпечи сила за естественото действие на най-важните органи – сърце, мозък, бял дроб. Това също може да увеличи равнищата на пикочната киселина в кръвта и – при дразнещ фактор – да провокира подагрозна рецесия “, предизвестява ревматоложката.

Подагрозната рецесия отшумява за 1-2 дни

Как може да бъде овладян той? Д-р Камбурова изяснява, че при ставните рецесии, които всекидневно не престават по 1-2 дни, се ползват няколко вида лекарства – колхицин, СОХ-2 инхибитори и нестероидни противовъзпалителни (НСПВС). Предписват се още така наречен алкализатори, които обезвреждат част от пикочната киселина. „ За болките пък оказват помощ компреси с лед – по 5-7 минути върху засегнатата става, 2-3 пъти дневно “, споделя опита си военната лекарка.

Ревматоложката добавя, че на настойчиво високите равнища на пикочна киселина може да се влияе и с урикоинхибитори (които обаче се стопират по време на рецесия, тъй като могат да я удължат и утежнят) и урикоелиминатори. След отшумяването на пристъпа доста от пациентите нямат потребност от лекуване, на други пък се дава колхицин в профилактична доза – с цел да се избегне риск от нов.

Млечни – да, деликатно с месото

Нископуриновата диета обаче остава значима за пациентите – „ и в здраве, и в болест “. „ При нея се предлагат не повече 600 до 1 000 мг пурини на ден, отбягване на богатите на мазнини и холестерол артикули и увеличеният банкет на въглехидрати “, прецизира доктор Камбурова. В взаимозависимост от наличието на пурини, храните се разделят в три съществени групи:

Група А (до 50 мг на 100 г продукт) – в „ зелената зона “ влизат съвсем всички плодове и зеленчуци (без зелените листни и зелевите растения, гъбите и аспержите, които са в група Б); зърнените храни и хляба, оризът и пастата; млякото, сиренето, кашкавала и яйчния белтък; олиото, зехтина, маслото, майонезата; несолените ядки (без кашу и фъстъци) и маслините; консервирани храни – сладка, лютеница, кисели краставички и т.н.; питиета като чай, кафе, безалкохолно;

Група Б (50-150 мг на 100 г) – в „ оранжевата зона “ са птичето (пилешко, пуешко, патешко) и аленото месо – свинско, телешко, агнешко, наденица; черупчестите риби, скаридите и стридите; пълнозърнестият самун и паста, кафевият ориз и овесените ядки; бобовите растения и фъстъците;

Група С (150-1 500 мг на 100 г) – в „ алената зона “ са дивечовото месо (заек, елен, фазан, пъдпъдък), карантията – бъбреци, черен и бял дроб, сърце, момици; множеството риби – тресчица, херинга, скумрия, пъстърва, цаца, аншоа, сардини, както и мидите, раците и омарите; маята.

Бирата е „ табу “ поради маята

„ Храните с под 100 мг пурини на 100 г могат да се употребяват свободно. Онези с до 400 мг – с внимание, а останалите – като телешки и свински дроб, да вземем за пример – да се заобикалят “, изяснява доктор Камбурова. Ревматоложката от ВМА припомня, че термичната обработка може да увеличи киселинността и на най-„ безвредните “ храни и да провокира рецесия, по тази причина не трябва да се прекалява с пърженото и пикантното, както и с чая и кафето.

С алкохола изключително би трябвало да се внимава – изключително с бирата – поради квас в нея, предизвестява военната лекарка. Водата е добре да е по доста и алкална – към 10-12 чаши на ден, което се равнява на 2.5-3 литра.

Прогнозата е добра

Разбира се, въздържанието не трябва да е до прекаленост. „ Гладуването и суровоядството са нож с две остриета, тъй като киселинността в организма може да се увеличи поради „ смилането “ на лични тъкани “, не пропуща да подсети ревматоложката. И успокоява пациентите, че прогнозата при тях е добра, тъй като подаграта не предизвиква трайни ставни деформации – с изключение на при извънредно занемарени заболели, с доста неприятен надзор на хиперуримията. „ Макар цялостно изцеление да не е допустимо – разреждането и намаляването на силата и продължителността на рецесиите е изцяло постижимо – с съответна терапия и уравновесена диета “, безапелационна е доктор Адриана Камбурова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР