Наричат кортизола хормон на стреса – ако нивото му е

...
Наричат кортизола хормон на стреса – ако нивото му е
Коментари Харесай

Как тялото показва, че произвежда твърде много хормон на стреса?

Наричат кортизола хормон на напрежението – в случай че равнището му е високо, значи тялото е в положение на стрес и би трябвало да се направи всичко допустимо неговите равнища да се сведат до естественото. Според ендокринолога Елвира Яушева кортизолът е стероиден хормон, който извършва доста функционалности в организма, написа zdrave.to.

Кортизолът може да се освободи в огромни количества по време на стрес - душевен или физически. Производството му е належащо, с цел да може човешкото тяло да издържи на напрежението и да задейства нужните естествени реакции на организма за превъзмогване на стресовата обстановка.

Кортизолът е виновен основно за обезпечаването на задоволително сила на тялото при сложни условия - той " изключва " енергийната консумация на системи, които не зависят от запазването на живота.

Ако обаче тялото отделя прекалено много от този хормон, тогава пораждат проблеми: в този случай лекарите приказват за хиперкортизолизъм, който освен се демонстрира с неприятни признаци, само че и утежнява здравето в дълготраен проект.

Следните признаци демонстрират свръхпроизводство на хормона на напрежението - кортизол:

Изтощение

Кортизолът покачва работоспособността на организма, а също по този начин го тонизира по време на стрес. Ако дейното му произвеждане е кратковременно, то оказва помощ, само че в дълготраен проект се трансформира в тежко задължение. Тялото се уморява да бъде непрекъснато " на ръба ". Появява се мускулна уязвимост, чувство за непрекъснато физическо безсилие.

Високо кръвно налягане

Повишеният кортизол слага тялото нащрек и форсира сърдечната периодичност. В резултат на това кръвното налягане се покачва.

Депресивно въодушевление

Изобилието от хормони на напрежението неизбежно се отразява на нашия прочувствен свят. Последиците от хиперкортизолизма могат да бъдат вътрешно безпокойствие, депресивни усеща, промени в настроението, напрежение, страхове.

Качване на тегло

Хората могат да напълнеят по време на стресови интервали, даже в случай че ядат малко - техните хормони на напрежението изпращат сигнали, че тялото би трябвало да се приготви за неприятни времена. В резултат на това метаболизмът се забавя - по този начин тялото се пробва да спести сила като запас.

Кожни проблеми

Когато равнището на кортизола в тялото се увеличи, съдовете, които са доста чувствителни към този хормон, страдат. В резултат на техните конвулсии, прекалено напрежение и увреждане се появяват синини и заздравяването на рани също се утежнява.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР