Наричат кълновете жива храна. В покълналите семена има жизнено важни

...
Наричат кълновете жива храна. В покълналите семена има жизнено важни
Коментари Харесай

Кълновете - защо са толкова полезни

Наричат кълновете " жива храна ". В покълналите семена има витално значими за тялото биоактивни субстанции, и то умножени по няколко пъти от порасналите растения.

Сега е време на пости, а и на диети, и изключително в случай че съблюдаваме хранителен режим, е наложително да обогатяваме храната си с спомагателни витамини и минерали. А такива има в обилие в кълновете. Те ни подмладяват и ни зареждат с есенция от потребни субстанции. Освен това придават на салатите страховит усет.

На пазара можем да намерим най-разнообразни кълнове - соя, леща, слънчоглед, пшеница, лимец и други

Заради огромния избор е хубаво да знаем някои детайлности. Защото всички кълнове са доста потребни, само че въпреки всичко някои от тях са по-подходящи за всекидневна приложимост. Препоръчителната норма кълнове дневно е 50-100 гр.

 Снимка 345399

Пшеница

Пшеницата, както и лимецът, са отглеждани като растение, употребявано за храна, още 7000 година пр.н.е. Те са богати на бета-каротини, фитоестрогени (лигнини), фитинова киселина, фитостерини, ензим-блокери, баластни субстанции. Съдържат също въглехидрати, скорбяла, белтъчини, минерали, витамин Е, витамин А и витамини от групата В, с което несъмнено са най-полезните семена.

Установено е, че при покълването и началната фаза на покълване витамин Е, който има очебийно антиоксидантно деяние, се усилва над 300 пъти, витамин В6 е до 10 пъти повече, от 2 по 4 пъти повече са и В1, В2, В3, РР. Доказано е още, че вътре има съвсем всички жизненоважни микроелементи, и то в елементарно усвоима форма. Кълновете от пшеница защищават от грип и простудни болести, ускоряват имунната система и подмладяват организма, възстановяват работата на стомашно-чревния тракт, очистват организма, усъвършенстват положението на кожата и ноктите.

 Снимка 345398

Соя

Органичното съединяване лецитин в соята попречва образуването на камъни в бъбреците и холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове. Соевите кълнове оказват помощ за подобряването на паметта. Те смекчават признаците на климактериума, снижават риска от онкологични болести, контролират телесното тегло, ускоряват имунната система, оказват помощ против напрежението.

Слънчоглед

Укрепват нервната система, забавят стареенето, имат добър козметичен резултат, оказват помощ при стомашно-чревни и сърдечно-съдови болести.

Люцерна

Забавят стареенето, ускоряват имунната система, съдържат всички нужни витамини и минерали, нискокалорични.

Леща

Повишават равнището на хемоглобина, незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система, идеални за превъзмогване на анемията и пролетната отмалялост.

Ръж

Засилват нервите и мускулите, изключително подобаващи за хора, занимаващи се със спорт или заети с тежък физически труд.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР