Наричат го вторият най-стар занаят в човешката история. След края

...
Наричат го вторият най-стар занаят в човешката история. След края
Коментари Харесай

България гони шпиони: какво се случва?

Наричат го " вторият най-стар поминък в човешката история ". След края на Студената война мнозина мислехме, че шпионажът дефинитивно отива в историята. Франсис Фукуяма разгласи същата тази история за завършила - и на шпионажа таман там му беше мястото.

Оказа се обаче, че - точно както и " най-старият поминък в човешката история " - шпионажът се радва на чудесно здраве и е цялостен с витални сили.

Шпионажът цъфти и процъфтява

Може би трябваше да го усетим още през 2006 година, когато съветските секрети служби убиха Александър Литвиненко в Англия. Година по-късно на Мюнхенската конференция за сигурност и след това на срещата на Г-8 съветският президент Владимир Путин каза на Запада, че към този момент не желае мир и съгласие. После руснаците се пробваха да отровят с Новичок Сергей Скрипал и Алексей Навални, а шпионската лавина се затъркаля неудържимо и стартира да набира от ден на ден маса. През 2018 година в Съединени американски щати арестуваха руската шпионка Мария Бутина - и от този момент насам като че ли няма прекъсване.

- През последните близо две години от Европа са изгонени няколкостотин съветски шпиони под дипломатическо прикритие.

- Само в Германия през последната година имаше три шумни случая с хипотетични съветски шпиони, а Службата за отбрана на конституцията през юни предизвести, че заплахата от съветски шпионаж е огромна.

- Германският министър на защитата Писториус също преди малко го сподели напълно ясно: " Нападателната война на Русия против Украйна значително усили заплахата от шпионаж и бойкот в Германия ".

- От перманентни съветски шпионски офанзиви са оплакват Полша и балтийските страни.

- А вчера, в рамките единствено на 24 часа, България изгони съветски православен духовник, обвинен в шпионаж, а петима българи бяха изпратени на съд в Лондон заради шпионаж в интерес на Русия.

Списъкът може да продължи още дълго.

Естествено, Русия също непрестанно арестува и гони западни хора по съмнение в шпионаж - такава е играта. А за надалеч по-незабележимия и потаен китайски шпионаж тук просто няма опция да се изброяват десетките образци от последните години.

Светът се връща в 19 век

Какво в действителност се случва? Краткият отговор гласи: властническите режими по целия свят, отпред с Русия и Китай (но да не забравяме още Иран и Северна Корея), са оповестили война на демократичната народна власт в международен мащаб. И водят тази война с всички вероятни средства, в това число и с солидни вложения в региона на класическия шпионаж, на подривната активност, на саботажите и дезинформацията. Успоредно с това си вървят и " нормалните " шпионски действия - индустриалният и технологическият шпионаж. А новите цифрови технологии, невъобразимите благоприятни условия за следене, надзор, различаване, локализиране и незабавно сравняване на големи бази данни " надграждат "  шпионажа до едно небивало в историята ниво.

Да,  " Мата Хари "  е тежка отживялост, само че шпионажът цъфти и процъфтява. Уви. Защото всичките тези големи човешки запаси, всичките тези милиарди, всичките тези технологии биха могли да се канализират другаде. С тях медицината несъмнено може да избави милиони човешки животи, политиката може да обезпечи растеж на благоденствието, а науката да подари човечеството с нови познания и човечен прогрес. Вместо това светът се връща в 19 век. Тъжно е.

Александър Андреев,
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР