Наричат го ефект на Шлирен“ и означава, че виждате неща,

...
Наричат го ефект на Шлирен“ и означава, че виждате неща,
Коментари Харесай

Да видиш невидимото: ето какво е усещането

Наричат го „ резултат на Шлирен “ и значи, че виждате неща, които по принцип са невидими за човешкото око – като измененията в плътността на въздуха да вземем за пример.

Когато включите сешоар, виждате струята въздух, която излиза от него. Когато отворите кутийка кока-кола, виждате по какъв начин струйката сбит въглероден диоксид се излива във въздуха. Когато потъркате ръцете си, виждате топлината към тях.

Въздухът нормално е незабележим за нас (понякога виждаме нагорещения въздух като размазан сектор, да вземем за пример над асфалта), само че е нещо, което непрестанно се движи.

Научният илюзионист Brusspup сътвори елементарна установка – камера с бръснарско ножче пред нея, директно до източник на светлина, ориентиран към вдлъбнато огледало, което отразява светлината назад към камерата – с цел да направи въздуха забележим.

Номерът е в това, че бръснарското ножче (или всеки различен предмет с задоволително изострен ръб) отчасти блокира светлината, с цел да сътвори резултата на сянка, която разкрива придвижването на въздуха. Или е това, или е магьосничество, пишe Gizmodo, представяйки на вниманието ни следващото ужасно попадение на Brusspup.

Насладете се!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР