Нарекох предложенията за конституционни примени на Продължаваме промяната“ – Демократична

...
Нарекох предложенията за конституционни примени на Продължаваме промяната“ – Демократична
Коментари Харесай

Петър Витанов: Датата 3 март е лятната дъвка, която трябва да замени пържолите за 650 лева по морето

Нарекох предложенията за конституционни примени на " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “ " срам “ по ред аргументи. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България "   ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов. 

" Започвам може би с най-дискусионната, а точно – предлагането да се промени националния празник на България. Извинявайте, само че това са хора, които нямат нужната легитимност. Те демонстрираха висша непросветеност и незнание, казвайки, че тази дата разделя българския народ. Повярвайте, аз се занимавам професионално с политика, не съм чул тази дата да е била обект на дискусия или изобщо да бъде под някаква форма въпрос, толкоз важен, че да му се обръща такова внимание. Това е, постоянно да ви кажа, лятната дъвка, която би трябвало да размени пържолите за 650 лв. по морето, и може би да отклони вниманието от други оферти, не по-малко скандални, които се вършат. Но всъщност 3 март – в този момент извинявайте, но от Бутан през Гамбия, Бермудите и не знам какви други страни, 99% от националните празници на всички страни по света са свързани с отстояването и отвоюването на независимостта на тези страни. Не мога да схвана, откакто 1951 година 3 март е наименуван " великобългарски национализъм “ и след 1989 година е възобновен като народен празник, каква прилика търсим отново с комунистически режими или с различен вид сходни съпоставения. В последна сметка, тази е датата, която аз мисля, че сплотява българските жители. Още повече, 24 май – несъмнено, дата паметна, светла, но какво, ще честваме дружно със Скопие и с Москва ли? ", сподели евродепутатът. 

Според него, зад това с изключение на незнание, прозира и опит да бъдат замаскирани другите, значителните промени, посредством които тази дребна група, незадоволително законна, политическа, се пробва да реализира от една страна ред служебни победи, въпреки това – да ограничи пълномощията на оня, който ги назова " шарлатан “. 

" Това е опит да бъде разсеяно публичното внимание от в действителност по-значимите промени в Конституцията. Например, аз не одобрявам мандатността при кметове. Това лимитира пасивното изборно право. Това е безусловно ограничение на конституционни права, правото да бъдеш избиран. Това го няма в цивилизования свят. И тъй като се прави това, прави се, с цел да могат тези хора да реализират служебна победа на локалните избори. Вие добре си спомняте записа – те не са интересуват от премахването на корупцията. За тях е значимо " нашето Министерство на вътрешните работи “ да ръководи. Когато спрат половината кметове да се кандидатират още веднъж и с " тяхното Министерство на вътрешните работи “, което ръководи, се надяват, че ще реализиран служебна победа на локалните избори ", добави Витанов.

Според него историята демонстрира нещо друго. Това ще докара до още по-уродливо потъпкване на демокрацията. Той даде образец с Ценко Чоков, която направи жена си кмет, когато той беше под някаква форма на забраняване.

" Помня кмета на Септември, подсилен от ГЕРБ – Ралчев. Понеже против него има ред правосъдни каузи, той направи кмет на община брачната половинка си. Ето на такива практики ще станем очевидци, в случай че сходни оферти бъдат признати – на още по-голяма феодализация и още по-грубо разкачане от демократичните правила. Това е вторият вид промени. Третия вид, несъмнено, е обвързван с ограничението на президентската власт. Те желаят да отстранен института служебно държавно управление. С други думи, в случай че изгубят доверието на жителите през избор на доверие, те да продължат да стоят на власт. Разбирате ли що за цинизъм е това предложение една година да няма предварителни избори след избор на Народно заседание?! Т.е. може хората да не ги желаят, само че държавното управление да стои. Може то да е изгубило легитимност, може да е изгубило доверие, само че да стои. Защо? Защото нямат надзор върху служебните кабинети. Затова се прави. Най-елементарно политическо възмездие. Честно да ви кажа, в действителност 10 години се занимават професионално – по-конюнктурни оферти аз не съм виждал. 

По думите на Петър Витанов задачата навсичките тези оферти е да се отвлече вниманието от тази срамна коалиция. Той уточни проучване на " Галъп “, съгласно което 50%, над 50 – 53%, от симпатизантите на ГЕРБ считат, че управлението на партията е измамило своите последователи. Този % е съвсем 70 при ПП-ДБ. Затова счита обединението за срамна. Очевидно това е обвързвано с машинация и с манипулирането на публичното мнение, с предизборни неистини. 

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР