Наредбата за система бонус-малус“ по задължителна застраховка Гражданска отговорност“ е

...
Наредбата за система бонус-малус“ по задължителна застраховка Гражданска отговорност“ е
Коментари Харесай

Нов опит за системата „бонус-малус“ по „Гражданска отговорност“

Наредбата за система „ бонус-малус “ по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ е включена в програмата за нормативната активност на Комисията за финансов контрол за интервала от 1 юли до 31 декември 2023 година, излиза наяве от уеб страницата на КФН.

Това е следващият опит комисията да разиска и одобри наредбата. През предходната година в програмата на КФН беше заложено Наредбата за системата „ бонус-малус “ да бъде подготвена до края на 2022 година, само че това не се случи.

Системата „ бонус-малус “ планува водачите с повече нарушавания да заплащат по-високи цени на „ Гражданска отговорност “, а изрядните – да получават отстъпки.

Сега в програмата е записано, че наредбата урежда единните условия за поправяне на застрахователната награда по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “  в взаимозависимост от държанието на лидера на моторно транспортно средство при придвижване по пътищата и/или породените вреди, както и реда и изискванията за тяхното използване.

Наредбата за „ бонус-малус “ за " Гражданска отговорност " подготвена до края на годината

Сега в програмата не е очакван прецизен период за приемането на наредбата, само че е записано, че планът ще се разисква от КФН 3 месеца след обявяване на закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, а се планува да бъде признат 5 месеца след обявяване на измененията.
 istock istock
Същите периоди са заложени и за промени в Наредбата за наложителното обезпечаване по застраховки „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите и „ Злополука “ на пасажерите в средствата за публичен транспорт. С измененията се цели да се уредят изискванията и реда за издаване на документ „ Зелена карта “ и редът за отчитане на застраховките.

В програмата е заложено и приемане на нова Методика за установяване размера на компенсациите на потърпевшо лице, в резултат на телесно увреждане и при гибел.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР