Наредбата за обществения ред в София, с която се определя

...
Наредбата за обществения ред в София, с която се определя
Коментари Харесай

В София - не може да си шумен след 22 часа, глоба ако ти мият колата на кръстовище

Наредбата за публичния ред в София, с която се дефинира по кое време и по какъв начин може да се основава звук, да се организират събития и музикални осъществявания в публични пространства, както и се вкарват редица забрани, беше призната от столичните общинари.
Решението беше взето с гласа 36 " за ", 7 " срещу " и 1 " въздържал се ".
Документът се приготвя от края на 2017 година, само че поради нуждата от голям брой корекции гласуването му беше отсрочено с съвсем една година. В процеса отпаднаха редица неточни и противоречиви оферти.
Основните текстове са ориентирани към ограничението на шума от домашни действия в жилищни здания, в това число за религиозни и политически, индустриални, строително-ремонтни цели. Шумът се не разрешава в интервала сред 22 и 08 часа , както и сред 14 и 16 часа. Също по този начин в интервала от 22 до 08 сутринта се не разрешава шумът на публични места , общински площи, използването на пиротехнически средства.
Забраните, въведени с документа, са паленето на огън на публични места без позволение, миенето на стъкла на коли и всевъзможни типове развлекателна активност на пътните платна , къпането във фонтани и градски водоеми без разрешението на стопанисващите ги, късането и рязането на цветя.
Скейтбордистите, велосипедистите и каращите ролкови кънки повече няма да могат да употребяват общинската паркови мебели - пейки, парапети, фонтани, за каскади.
Наредбата лимитира и опциите на софийските улични музиканти да се демонстрират на разнообразни места из града - най-често оживени подлези и централни паркове. Всеки искащ да осъществя музикалния си гений ще би трябвало да изиска позволение от районните общини, които ще дефинират и местата за сходни прояви. Краят на процедурата е заповед на кмета на София.
За спазването на наредбата ще наблюдават кметът на града и районните кметове, упълномощени от тях, чиновниците на Столичния инспекторат, Столичната дирекция на вътрешните работи, Столичната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", на техническите служби и на службите по надзор на строителството, на дирекция " Зелена система ".
Те ще могат да вършат инспекции по документи и на място, да получават достъп до всички обекти и места, разказани в наредбата, и да изискват писмени и устни пояснения от заинтригуваните. Проверяваните ще би трябвало да оказват цялостно подпомагане. Нарушителите, които са над 16 години, ще бъдат глобени, само че за по-малките ще дават отговор родителите.
Най-ниската допустима санкция е 50 лв. , а най-високата - 3 хиляди лв. . Така, който свири на улицата без позволение и с озвучителна уредба, ще може да бъде глобен с сред 50 и 100 лева Вдигането на звук в неразрешените часове ще коства на нарушителите от 200 до 400 лева За изпълняването на " каскадни трикове " глобата е от 100 до 300 лева
По време на дебатите общинарят Венци Мицов разкритикува съществено измененията. По думите му звук може да значи " чичка с бормашина ", както и дете, което свири на пиано. " Ние вършим ли разлика сред тези две неща ", обърна се той към сътрудниците си.
" Нелепо е човек, който свири на кларинет у дома в събота, би трябвало да желае разрешение от съседите ", добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР