Наредбата за къмпингуването показва желанието да се закрие този сектор

...
Наредбата за къмпингуването показва желанието да се закрие този сектор
Коментари Харесай

Забраняват на дивото къмпингуване при нулева къмпинг инфраструктура, недоволстват туристи

Наредбата за къмпингуването демонстрира желанието да се закрие този бранш от туризма , в сравнение с да се открие опция той да бъде практикуван. Това е мнението на Йордан Ибришимов от Българско кемпер общество.

Документът се назовава Проект на Наредба за изискванията и реда за установяване на местата за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона " А " и в зона " Б " отвън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги ".
 Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна съгласно екоорганизация
Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна съгласно екоорганизация

Къмпингуващите не са опасност, а пазители на родната природа

Според Ибришимов терминът е не диво, а свободно къмпингуване . " Много малко къмпинги се резервираха, изключително по морето. След това хората бяха принудени да вършат диво (свободно) къмпингуване. Може да забраниш свободното къмпингуване, само че нашата инфрасктруктура е нулева ", сподели той.

Ние имаме 0,015% от този голям бизнес, който се разраства в цяла Европа . В Германия има туристически институт, който проучва този бизнес. 15 милиарда евро са били приходите от къмпингуване в Германия за 1 година, даде образец той.

Според проектонаредбата сред месеците май и септември единствено тук-там, избрани от локалната власт могат да се разпъват палатки.
 Манолова сезира Конституционен съд поради дивото къмпингуване
Манолова сезира Конституционен съд поради дивото къмпингуване

Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

По думите на Георги Лапчев, кмет на Царево , тази разпоредба не е цялостна. Според него е необходим Закон за дивото къмпиране, който да опише какво тъкмо е дивото къмпиране - къде може и къде не. Нужен е правилник, посочи Лапчев.

Не сме се опитвали да го забраним, опитвахме се да създадем правилник , Върховният административен съд (ВАС) анулира част от разпоредба, с която общината може да глоби недобросъвестните.

Според Ибришимов - е дин локален властник би се срещнал със международните трендове в туризма, а освен да приказва единствено за забрани .
 Предлагат нови правила за палатките и кемперите на диво
Предлагат нови правила за палатките и кемперите на диво

Местата за краткотрайно разполагане ще се дефинират от кметовете за период до 3 години

Могат да се вкарат такси, билети, общината би трябвало да получава доходи, безапелационен е той. Туризмът не е единствено свободно разполагане на палатка - хората се хранят, посещават локални забележителности. Над 70% от приходите от туризъм не са от нощувките, а от визитата на локални обекти, добави Ибришимов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР