Наредба на Здравното министерство задължава парамедици в Спешна помощ да

...
Наредба на Здравното министерство задължава парамедици в Спешна помощ да
Коментари Харесай

Защо парамедици карат линейки?

Наредба на Здравното министерство задължава парамедици в Спешна помощ да оказват помощ и да карат кола за спешна помощ по едно и също време. Българска национална телевизия получи сигнал на парамедик от Центъра за Спешна помощ в София, че това условие освен не оказва помощ за оказването на по-добра здравна помощ, само че може да бъде и рисково.

Телевизията запазва анонимността на парамедика и го нарича Митко. Има съответна причина да споделя своята история. Но я споделя най-после. Преди това обстоятелствата. Учил е две години, с цел да придобие най-високата степен за парамедик. Има право да работи един до друг с доктор при по-тежки случаи. До края на предходната година е бил в екип с доктор и професионален водач. От тази - желаят да е 2 в 1 - и на мястото на водача.

" Издадоха заповед с думите подпишете тук или напускайте. От мен се изисква по едно и също време да обгрижвам сериозен пациент, да карам колата за спешна помощ, да поставям абокати и да мога да реализирам функционалността да вардя човешкия живот, което за мен е невероятно да се направи едновременно. Много постоянно се постанова да можеш да сложиш венозен път, да го реанимираш дадения човек, което в случай че карам колата за спешна помощ - това нещо не мога да го върша. Много от сътрудниците напуснаха ".

На въпрос за това дали са се пробвали да обучат преди този момент, парамедика дава отговор:  " Не. Единственото образование, което беше е каране обратно в паркинга на ЦСМП, едно листче - брошура и това беше. На идващото дежурство ни връчиха дребните коли за спешна помощ и това е. "

" Това не е нарушаване. Позволява го разпоредба на здравното министерство, писана преди 7 години. 7 години след писането на тези редове, Спешна помощ взема решение да ги приложи на процедура. Дават ключове за кола за спешна помощ. Малка, тъй като е по-лесна за каране и за по-леки случаи. Няма място за осъществяване на реанимационни дейности. Те са употребявани, с цел да се транспортират кръвни банки, кръвни артикули ".

Но съгласно Митко с дребните коли за спешна помощ не престават да ги пращат и на тежки случаи. Така, стигайки до адреса, лекарят и парамедикът оказват помощ, само че не могат да тръгнат незабавно за болничното заведение. Такъв случай е една от аргументите Митко да приказва. Една нощ е трябвало и да кара, и да оказва първа помощ.  " Нямаше по какъв начин да правя реанимационните дейности, тъй като трябваше да карам колата. И, да, не приключи с благополучен край... Доста по-различно щеше да бъде, аз да съм откъм гърба при пациента, да правим дадените реанимационни дейности и да стигнем до болница. "

Според писмените отговори от страна на незабавна помощ, е осъществено образование - теоретично, за паркиране и за придвижване на заден ход. Допълват, че квалификацията е отговорност на всеки чиновник. И че просто съблюдават наредбата от Министерството на здравеопазването. На поканата към здравно министерство за отговор на въпроса за какво наредбата изисква от парамедиците да са водачи, към този момент получаваме безмълвие. За Митко обаче няма доста изходи от обстановката. План Б за него е курс по немски и Терминал 2.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР