Наредба 26 от 2008 г. на здравното министерство, предложена от

...
Наредба 26 от 2008 г. на здравното министерство, предложена от
Коментари Харесай

Решено: Децата в яслите ще ГЛЕДАТ телевизия 10 минути

Наредба 26 от 2008 година на здравното министерство, препоръчана от министър проф. Асена Сербезова, предлага децата над 2-годишна възраст в детските ясли да могат да гледат електронни устройства с видеодисплеи и телевизия единствено с просветителни цели. Времето ще бъде не повече от 10 минути седмично. По-големите деца, които към този момент посещават детска градина пък ще могат да се възползват от това да им бъде пускан тв приемник най-вече два пъти седмично - до 15 минути за деца сред 3-5 години и най-много два пъти седмично до 20 минути за децата в най-големите групи, които са на 6 и 7-годишна възраст, съобщи в. " Сега ". 

Промените в наредбата са дълго чакани от родители и неправителствени организации, изключително поради съществуващата наредба, че наложително в яслена група би трябвало да работи здравна сестра на промяна, дружно с детегледачка.

Предстои и утвърждение на план на Министерство на здравеопазването, който уголемява кръга " поради огромния дефицит на експерти с висше обучение по специалностите здравна сестра и акушерка ", само че единствено до лекарски асистенти и фелдшери, които да могат да се грижат за децата ни в детските ясли в страната. 

" Неободимо е да се допусне и педагози да работят в яслените групи. Остаряло е схващането, че яслената грижа е здравна грижа ", разяснява и зам.-кметът Мирослав Боршош.

Сред другите промени в наредбата е условието за шеф на детска ясла - подобен може да бъде лице с професионална подготовка доктор, здравна сестра, акушерка, лекарски помощник или фелдшер и с професионален опит не по-малко от 1 година Това също не се нрави на много родители, съгласно които шефовете следва да имат и педагогичен опит. 

За яслите

Предвижда се децата над 2-годишна възраст в яслите наложително да би трябвало да прекарват навън най-малко 2 часа дневно, с изключение на тогава, когато метеорологичните условия не разрешават (изрично са опоменати дъжд, мощен снеговалеж, мощен вятър, неприятен вуздух и др.).

Пясъчниците в детските ясли би трябвало да дават отговор на условията в наредбата за сигурността на площадките за игра и да се употребяват наложително под контрол и да се почистват преди всяко потребление, както и от време на време да бъдат подменяни. 

За детските градини

Промените засягат и разпоредба 3 от 2007 година за здравните условия към детските градини. По-големите дечица наложително ще би трябвало да са на открито по 2 часа, като времето пред електронните устройства се усилва. 

 
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР