Наред с всички останали задачи през 2018 г. ще работим

...
Наред с всички останали задачи през 2018 г. ще работим
Коментари Харесай

Зам.-министър Атанас Добрев: През 2018 г. ще работим в насока залесяване

Наред с всички останали задания през 2018 година ще работим в тенденция залесяване. Това разяснява заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев.

Първото за годината съвещание на спешния щаб за Борбата с дървесния корояд се организира през днешния ден.

Към този миг продължава осъществяването на признатия Краткосрочен проект за деяние за незабавно асимилиране на засегнатата от корояди иглолистна дървесина, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

На днешното съвещание беше осъществен мониторинг на положението и инвентаризираните повреди на иглолистните гори от биотични и абиотични фактори, предоставените за рандеман и усвоените количества дървесина по данни на Изпълнителна организация по горите към 12.01.2018 година

Участниците в щаба показаха направени разбори и мониторинг на подхванатите дейности в горските територии – общинска и частна благосъстоятелност, както и разбор на усвояването на развалената иглолистна дървесина.

Основната цел е да се построи идея за мониторингова мрежа на корояда от Държавните горски предприятия. Това ще спомогне за още по- действителна картина на биологията му.

Проучва се и опцията за закупуване на в допълнение лабораторно съоръжение, както за терен, по този начин и за стационарни лабораторни проучвания.

Беше взето решение Държавните предприятия да възнамеряват нужните мероприятия и средства за ефикасна битка и предварителна защита против разпространяването на короядите.

Ще бъдат подхванати ограничения за обновяване и на освободените площи след изведени санитарни и насилствени сечи в иглолистни гори.
Предвижда се полагане на грижи посредством осветяване на подраста на към този момент обновени по натурален път площи след санитарни и насилствени сечи.

Също по този начин ще бъде увеличено производството на нужния посадъчен материал от подобаващи дървесни типове, съгласно освободените площи, след извършени санитарни и насилствени сечи.

За резултатите от осъществяването ще се рапортува на последващо съвещание на работната група, което ще се състои на 13 февруари 2018 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР