Наред с поскъпването на основни стоки - ръст на цените

...
Наред с поскъпването на основни стоки - ръст на цените
Коментари Харесай

Лекарствата поскъпнаха с голям процент

Наред с повишаването на съществени артикули - растеж на цените и на медикаментите. Собствениците на аптеки регистрират приблизително над 10% нарастване на цените на медикаментите без лекарско наставление, както и на питателните добавки от началото на годината до момента. Прогнозата е повишаването да продължи и да доближи 12-13 на 100.

Търсенето на композиция от витамини по време на Коронавирус епидемията у нас се усили. Цената за една опаковка от най-евтините сега варира сред 8 и 10 лв.. Ако прибавим предстоящото нарастване, цената се чака да доближи 12-13 лв.. От аптеките към този момент регистрират спад в потреблението.

Увеличението на цените на лекарствени артикули затруднява работещия българин, само че най-много е в тежест за възрастните.

„ Не е добре изключително за пенсионерите, които взимат и повече медикаменти. Има хора, които дават 100-150 лв. за медикаменти “, съобщи Иванка Петкова пред БТВ.

Цените на питателните добавки не са контролирани и по тази причина съгласно фармацевти при тях и в този момент се следи повишаване.

„ Лекарствата въпреки всичко имат избрани цени и са свързани с показателя на инфлация, тъй че и там би могло да се чака някакво леко повишаване, до момента в който медикаментите по лекарско наставление са контролирани и там няма опция за някакво повишаване на цени на този стадий “, съобщи магистър-фармацевтът и член на управителния съвет на БФС Маргарита Грозданова.

Собствениците на аптеки предвиждат, че растежът на цените може да доближи 12-13 на 100.
Натрупаната инфлация през тази година ще даде отражение в ценообразуването през идната, споделят от Асоциацията на притежателите на аптеки.

„ Вдигането на цените не е наша капризи, това са цени, които са вдигнати от нашите снабдители, т.е. това касае освен нас, касае целия пазар “, съобщи Николай Костов, притежател на верига аптеки и ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Според специалистите служебната власт е лимитирана във опциите да повлияе на цените.

„ Има решения, които могат да бъдат взети в част от наредбите, които касаят и обезщетенията и доплащането, което страната прави. Когато приказваме за по-сериозни дейности в тази посока приказваме за смяна в Данък добавена стойност, приказваме и за разнообразни обезщетения към производителите “, зави здравният икономист Аркади Шарков.

Има някои артикули, които се продават под себестойност, което може да докара до евакуиране на продукта от пазара.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР