Наред с основната реконструкция на централната пешеходна зона във Видин,

...
Наред с основната реконструкция на централната пешеходна зона във Видин,
Коментари Харесай

58 камери за видеонаблюдение бяха изградени в центъра на Видин /снимки/

Наред с главната реорганизация на централната пешеходна зона във Видин, в тази част на града, бе построено видеонаблюдение. 58 камери наблюдават към 80 % от периметъра на пешеходната зона и записват при уловено придвижване в обсега на камерата. Камерите са с висока резолюция и записват непрекъснато, а записите им се пазят 30 дни. Видеонаблюдението е в употреба от месец октомври 2019 година и към този момент се следи понижение на закононарушения и хулигански прояви в централната пешеходна зона. Достъп до камерите и записите имат строго стеснен кръг от хора, изяснява Огнян Петров, чиновник по сигурността на информацията в община Видин.
"Камерите се експлоатират в оперативно-дежурната част на Община Видин. Там е дежурен един човек, който извършва и други отговорности като дежурен в общината - поддържа непрекъсната връзка с пожарна, полиция, телефон 112 и всички други институции на територията на общината, в това число и реализира образен надзор върху всички тези камери. Преди всичко ние разчитаме на записа на камерите. Трудно се следят по едно и също време. На по невралгичните места са непрекъснато изкарани на екран, с цел да може да ги вижда на огромен екран, а другите при съответен случай или сигнал на жители. Практиката за този интервал сподели, че допълнително от 10 случая ние сме съдействали на органите на Министерство на вътрешните работи с даване на видеоматериал по тяхно искане за обещано осъществено закононарушение... Един от първите случаи бяха по време на ремонта на шадравана - работната група беше разположила принадлежности и работейки вътре в шахтата, където се управлява шадравана и се пуска водата, извън две лица минаха, стопираха, умерено прибраха инструментите, измежду бял ден, сложиха ги в багажника на колелото и си потеглиха. След като се получи и сигнала, навреме реагираха и сътрудниците от полицията. Изгледахме записа. Имахме и шанс, че излезе на огромен екран фотографията на лицето. За два часа го откриха. Имахме и случаи на два побоя пред дискотеката, като бяха открити лицата, които са участници в побоя... Това видеонаблюдение не е направено да управлява жителите. То е направено в помощ на жителите. "
За страдание не постоянно камерите могат да оказват помощ. Такъв е и казусът с неотдавна прекършените дръвчета в центъра. На камерите се виждат група от 5 души, само че те бързо излизат от периметъра на камерите. Записи от видеонаблюдението се дават след документално искане от страна на полицията и с позволение от служителя по сигурността на информацията в община Видин. Достъп до камерите и записите им имат общо 7 души - дежурните по община, служителят по сигурността на информацията в община Видин и компютърния експерт на общината. Всички те имат достъп за работа с класифицирана информация и са минали образование от компанията, построила видеонаблюдението.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР