Наред с нея още петима обвинители бяха „качени“ във ВКП

...
Наред с нея още петима обвинители бяха „качени“ във ВКП
Коментари Харесай

Повишиха говорителката на Гешев Сийка Милева във ВКП

Наред с нея още петима обвинители бяха „ качени “ във ВКП – Даниела Ангелова-Осоговска от апелативната спецпрокуратура, Таня Поповска и Антоанета Близнакова от АП-София, Димитър Хаджийски от СГП и Димитрия Дърмонска от Специализираната прокуратура.

От 2006 година до 2017 година Милева е следовател. След конкурс от април 2017 година е обвинител в спецпрокуратурата. От януари 2020 година е командирована във ВКП, където пое функционалностите на представител на основния прокурор.

През лятото на 2020 година ПК на Висш съдебен съвет разгласи конкурс за повишение във ВКП. Явиха се 169 претенденти за 12 места във Върховната касационна прокуратура.

На 27 април т.г. ПК на Висш съдебен съвет назначи класираните на 12-те места обвинители.

Междувременно обаче във ВКП са се освободили още шест места. И през днешния ден бяха нараснали идващите шестима в класирането, измежду които и Сийка Милева. Това стана по реда на член 193, алинея 6 от Закона за правосъдната власт, който гласи: „ В 9-месечен период от привършване на миналата конкурсна процедура с решение на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет и при съществуване на освободена служба в орган на правосъдната власт, съответната гилдия на Висшия правосъден съвет приема решение за назначение на идващия по ред претендент в състезанието за повишение или за пренасяне, получил последна оценка в конкурсната процедура, не по-ниска от доста добър „ 5,00 “.

Същевременно през днешния ден ПК на Висш съдебен съвет приключи два състезанието поради измененията в Закон за съдебната власт, с които се закрива спецпрокуратурата. §57 от Преходни и заключителни разпоредби на Закон за съдебната власт се планува точно прекратяването на състезанията за СП.

През септември 2019 година беше разгласен конкурс за повишение в окръжните прокуратури като девет от местата бяха в СП. На тях бяха назначени деветима обвинители, само че тече период за повишение по реда на член 193, алинея 6 от Закон за съдебната власт и точно поради това се наложи през днешния ден да бъде преустановен състезанието в тази му част.

През януари т.г. пък беше разгласен конкурс за младши следователи като седем от местата бяха в следствения отдел на СП. Днес беше преустановен и този конкурс в тази част.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР