Наред с аспержите и ревена ягодите са героят на сезона.

...
Наред с аспержите и ревена ягодите са героят на сезона.
Коментари Харесай

Как най-правилно да миете ягодите

Наред с аспержите и ревена ягодите са героят на сезона. През пролетта благоуханните плодове непроменяемо участват на трапезата ни, и то под най-различна форма. Намачкани с прясно или кисело мляко и захар, гарнирани със сладолед или в естествен тип. Би било неуместно в случай че още преди да ги поднесете допуснете неточности при измиването им и плодът загуби прелестния си мирис. Ето кои са трите типични неточности, които множеството от нас вършат:

Грешка № 1: Отстранявате стъблото преди измиване

Отстранявате ли постоянно дръжките и листенцата на ягодите, преди да ги измиете? Не го правете, тъй като по този начин допускате първата неточност! Ако откъснете дръжката, през дупчицата може да проникне вода и да попие в ягодата – това я разводнява в същинския смисъл на думата и тя губи превъзходното си благоухание. Ето за какво е най-правилно да махате зелената част едвам след измиване. А даже и тогава може да я оставите, в случай че плодовете ще бъдат употребявани в естествен тип. Някои хора избират да хващат ягодата за дръжката, да я топват в купичка захар и по този начин да се любуват на сочната й наслада.

Грешка № 2: Миете плодовете под течаща вода

Как тъкмо миете ягодите? Поставяте ги в решето и пускате от горната страна течаща вода? Идеята по никакъв начин не е добра. Всъщност мощната бликам от кранчето може да нарани нежния плод и част от аромата да се изпари. Най-добре да сложите плодовете (заедно с дръжките!) в огромна купа, авансово напълнена със студена вода. Разклатете деликатно купата, тъй че нечистотията да се разтвори хубаво. Едва тогава сипете плодовете в решето и изчакайте да се изцедят добре.

Грешка № 3: Прибирате измитите ягоди в хладилника

Прибирате преди малко измитите ягоди в хладилника, тъй като няма да ги употребявате незабавно? Но несъмнено към този момент се досещате, че и това е огромна неточност. Така ягодите също губят неповторимия си мирис - изключително в случай че са авансово нарязани. Щом няма да ги употребявате неотложно – за сладкиш или прясна консумация – най-добре да ги съхраните във типа, в който сте ги купили от пазара или магазина. По този метод, когато ги извадите от хладилника, те ще са запазили чудесния си усет.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР