Наред с анонсите на флагмански смартфони, изложителите в Барселона демонстрират

...
Наред с анонсите на флагмански смартфони, изложителите в Барселона демонстрират
Коментари Харесай

4 иновативни приложения от MWC 2019

Наред с анонсите на флагмански смарт телефони, изложителите в Барселона показват забавни разработки за цифровото всекидневие, бизнеса, околната среда и други сфери

Очилата Pis-ces демонстрират холографско изображение на събеседника ни в действително време (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Краят на февруари е непокътнато време за Световния мобилен конгрес в Барселона – събитие, което се утвърди като най-значимото в последните години за хай-тек промишлеността, потребителите и медиите. Компании от целия свят демонстрират на MWC 2019 най-новите си артикули, доста от които скоро ще бъдат на пазара.

Наред с анонсите на флагмански смарт телефони, изложителите в Барселона показват редица забавни разработки за цифровото всекидневие, бизнеса, промишлеността, околната среда, науката и други сфери. Ето няколко нововъведения от щандовете на MWC 2019:

Очила за холографски телеконференции

Не е чак толкоз надалеч времето, в което ще си поддържаме връзка между тях, гледайки се не на плоски екрани, а на „ живи “ холограми. Очилата Pis-ces вършат тъкмо това: демонстрират холографско изображение на събеседника ни в действително време. Така връзката доста повече прилича естественото другарство.

Модулите за ориентиран тон при очилата за холографски телеконференции (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Слушалките на очилата са проектирани по този начин, че да не запушват ухото, а вместо това имат дребен ориентиран предавател, който излъчва звука единствено за нашите лични уши.

Носими камери за полева работа

Носимата камера на Infinitegra изгледа като играчка, само че е предопределена за сериозна работа. Прикачена към каска, тя може да бъде съдружник на служащия в полеви условия, който предава видео до сътрудниците си в централата на компанията, до момента в който поправя машините на място.

Прикачена към каска, камерата Infinitegra може да бъде съдружник на служащия в полеви условия (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Създателите й споделят, че потреблението на тази джаджа не коства нищо, когато става въпрос за нейната „ облачна ” версия, с изключение на цената на самата камера. Освен да се инсталира на каска, такава камера може да се „ скрие ” в дребни устройства, комфортни за снимане – съгласно предназначението.

Разпознаване на настроението

Цветните петна в действителност са самобитна аудиограма. Но не елементарна. Empath е програмен продукт за разгадаване на настроението съгласно гласа. Базира се на изкуствен интелект и може да познае какво изпитва човек според от гласа, тембъра, интонацията.

Цветните многоъгълници отбелязват неспокойствие, наслада, яд, горест или други настроения (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Така в действителност цветните многоъгълници отбелязват неспокойствие, наслада, яд, горест или други настроения. Кому е нужно сходно нещо? Например на работещите в кол-центровете, с цел да наблюдават настройките на клиентите си.

Достъпно радарно сканиране

Технологията SAR съставлява способ на „ сканиране “ чрез лъчение на радио-вълни и хващане на тези от тях, които са отразени от земната повърхнина. Може да се употребява за точно картиране, даже и в изискванията на дъжд, мъгла и други метеорологични стихии, които затрудняват класическите радари.

Технологията за картиране SAR към този момент е елементарно налична от компютър или даже от смарт телефон (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Подобно картиране е потребно за наблюдения, свързани с запазване на околната среда, мониторинг при естествени бедствия, строителство и други Сега обаче тази технология е към този момент елементарно налична от компютър или даже от смарт телефон, без да са нужни високопроизводителни компютри или работни станции. Дължим го на японците от института Sigma-SAR.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР